Adriai Gázfolyosó néven létesül az a tranzitútvonal, amelynek létrehozását bő egy éve a magyar FGSZ Zrt. kezdeményezte, és amelynek kialakításáról ma ír alá szándéknyilatkozatot a feladó és a fogadó ország részéről Zoran Milanovic horvát, és Mikola Azarov ukrán miniszterelnök.

A megállapodásban rögzítik, hogy Horvátországban felépül a régóta tervezett, cseppfolyós gáz (LNG) fogadására alkalmas terminál, és lefektetik a létesítmény és a gázhálózat közötti vezetéket is az adriai partokon.

Azarov közlése szerint – amelyet a Natural Gas Europe idéz – a beruházás egybeesik Ukrajna azon törekvésével, hogy diverzifikálja energia-beszerzését, elindítsa a nem hagyományos szerkezetben lévő gáz felhozatalát, áramtermelését pedig gázról szénre állítsa át. „Jelentősen csökkenteni kívánjuk az orosz gázimporttól való függésünket. Már számos olyan intézkedést hoztunk, amelynek köszönhetően megfelezhetjük az Oroszországból behozott gáz felhasználását” – mondta.

Az ukrán miniszterelnök tárgyalt a Shell, az ExxonMobil és a Chevron képviselőivel is az ukrajnai gáztermelés növeléséről. Tájékoztatása szerint már mindhárom vállalattal előkészítették a megállapodásokat. Ukrajna előzőleg már gondosan tanulmányozta az USA palagáz-termelési tapasztalatait, és arra számít, hogy saját lelőhelyeiről évi 10-20 milliárd köbméter ilyen gáz nyerhető ki.