Világgazdaság

Társasági adó: jövőre 50 milliárdról mond le a büdzsé a sport javára

A 2012. adóévről benyújtott társasági adóbevallásokban összesen 5703 adózó tüntetett fel valamely művészeti- vagy sportprogram támogatásához kapcsolódó adókedvezményt. Az adókedvezményként 2012-ben igénybevett támogatások összértéke 53,2 milliárd forint volt. A jövő évi büdzsében 358,8 milliárd forintos társasági adóbevételre számítanak. A filmtámogatás kedvezmény javára 10-11 milliárd, az előadó-művészeti szervezet támogatása utáni adókedvezmény kapcsán 9-11 milliárd, míg a sportcélú támogatás utáni adókedvezmény esetében 50 milliárd forintról mond le a költségvetés.

A 2012. adóévről benyújtott társasági adóbevallásokban összesen 5703 adózó tüntetett fel valamely művészeti- vagy sportprogram támogatásához kapcsolódó adókedvezményt, az adókedvezményként 2012-ben igénybevett támogatások összértéke 53,2 milliárd forint volt – közölte a parlament honlapján a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihályt Szilágyi György kérdezte arról, hogy „Mennyivel terhelték a 2012. évi költségvetést a TAO felajánlások?” A jobbikos honatya arra hívta fel a figyelmet, hogy a biztosított kedvezmények okán a mindenkori költségvetés bevételi oldala csökken.

Varga Mihály arra hívta fel a figyelmet, hogy a társasági adóról és az osztalékadóról szóló törvény filmalkotások támogatása esetén 2004-től, az előadó-művészeti szervezetek támogatása esetén 2009-től, míg a látvány-csapatsportok támogatása esetén pedig 2011-től biztosít adókedvezményt a támogató vállalkozások részére. A támogatást ösztönző kedvezményrendszer mindhárom jogcím esetén alapvetően megegyezik: a támogató a támogatás összegét – döntése szerint a támogatás juttatásának adóévében és az azt követ ő három adóévben – adókedvezményként érvényesítheti. A támogatás összege emellett az adózás előtti eredményt is csökkenti. Az adókedvezmények által azonban a támogatók nem csökkenthetik korlátlanul adókötelezettségüket. Adókedvezmények, a társasági adóról szóló törvény alapján, az adott évi – fejlesztési adókedvezménnyel csökkentett – adóból legfeljebb annak 70 százalékáig érvényesíthetőek.

A tárcavezető közölte, hogy a különböző támogatások után elszámolható adókedvezmények további korlátja, hogy a kedvezmény igénybevételéhez mindhárom esetben a megfelelő szakmai szerv által kiállított támogatási igazolás szükséges, amelynek kiadását a három jogcím esetében más-más jogszabályok korlátozzák.

Filmalkotás támogatása esetén az egy filmalkotáshoz kiadott támogatási igazolások összértéke nem haladhatja meg a mozgóképszakmai hatóság által jóváhagyott közvetlen filmgyártási költség mozgóképről szóló törvényben meghatározott részének 20 százalékát. Emellett nem állítható ki igazolás, ha a filmalkotás a törvény rendelkezései szerint nem jogosult közvetett állami támogatásra.

Előadó-művészeti szervezet támogatása esetén az egy előadó-művészeti szervezethez kapcsolódóan kiadott támogatási igazolások összértéke nem
haladhatja meg az előadó-művészeti szervezet EGT-tagállamban a tárgyévet megelőző évben tartott előadásaiból származó jegybevételének 80 százalékát. Ezen felül az előadó-művészeti szervezet támogatója csak abban az esetben jogosult az adókedvezmény igénybevételére, ha a támogatás juttatásáért a támogatott előadóművészeti szervezet részéről ellenszolgáltatást nem kap.

A látvány-csapatsportok támogatása akkor jogosítja a támogatót adókedvezmény igénybevételére, ha a sportfejlesztési program célja megfelel a törvényben meghatározottak egyikének és az igénylő megfelelő önrésszel rendelkezik. Emellett a támogatónak ebben az esetben is rendelkeznie kell a jóváhagyó szerv által kiállított támogatási igazolással. A programokat a Nemzeti Sport Intézet vagy a látvány-csapatsport országos sportági szakszövetsége – a 300 millió forintot meghaladó értékű programok esetében a sportpolitikáért és az adópolitikáért felelős miniszter véleményének kikérését követően – hagyja jóvá.

A 2013-as költségvetés előirányzatában 320,8 milliárd forint volt az előirányzat a társasági adóból befolyó bevételekre, jövőre 358,8 milliárdot terveznek. A jövő évi büdzsé tervezet szerint az összes társasági adót érintő kedvezmény összege 157 és 175 milliárd forint közötti összeg lehet. az érvényesített adókedvezmények összege 117-125 milliárd forint lehet. A sportcélú támogatások kapcsán 50 milliárdról mond le a büdzsé jövőre. A filmtámogatás kedvezménye 10-11 milliárd, az előadó-művészeti szervezet támogatása utáni adókedvezmény értéke 9-11 milliárd forint lehet. A fejlesztési adókedvezmények összege 46 és 50 milliárd forint közötti összeggel van kalkulálva. Az adóalap-csökkentő tételek 39-48 milliárd forinti összeggel vannak tervezve a társasági kapcsán. Ilyen tétel a kapott jogdíj alapján elszámolt bevétel fele (8-11 milliárd forint), az alap-, alkalmazott kutatás és kísérleti fejlesztés közvetlen költsége (25-30 milliárd forint), a mikro vagy kisvállalkozásnál meghatározott új eszközök üzembehelyezése érdekében elszámolt beruházások értéke (6-7 milliárd forint) és az (1-2 milliárd forint).

támogatás filmalkotások sport nemzetgazdasági miniszter Szilágyi György előadó-művészeti szervezetek Jobbik társasági adó adókedvezmény központi költségvetés látvány-csapatsport Vrga mihály