Világgazdaság

Indokoltan szirénázik-e rendszeresen Bakondi György fekete Skodája?

Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője Skoda Superb típusú személygépjárművén akkor is használja rendszeresen a megkülönböztető hang- és fényjelzést akár munkaidőn túl is indokolatlan esetekben, például amikor tűzoltólaktanya átadására megy tűzoltósági gépjármű felvezetésével – állítja a jobbikos Bertha Szilvia. A belügyminiszter szerint a Bakondi használatára rendelt gépjármű működése, teljes mértékben megfelel a megkülönböztető és figyelmeztető jelzést adó készülék felszerelésének és használatának szabályairól szóló jogszabályoknak.

„Mi indokolja, hogy az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgató megkülönböztető jelzéssel, szirénázva érkezzen a hivatalos rendezvényekre? ” – kérdezte írásban a belügyminisztert Bertha Szilivia. A jobbikos országgyűlési képviselő szerint az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgató az LXK-527 forgalmi rendszámú, fekete színű, Skoda Superb típusú személygépjárművet használja munkaidőben és azon túl. Arra emlékeztetett, hogy a gépjármű tetején állandó jelleggel mobil megkülönböztető fényjelzést készülék található, melyet a megkülönböztető és figyelmeztető jelzést adó készülékek felszerelésének és használatának szabályairól szóló rendelet alapján csak a feladat végrehajtásához szükséges időtartamra lehetne a gépjárműre felszerelni.

Bertha szerint ráadásul, a jogszabály szerint, megkülönböztető jelzést adó készüléket csak akkor lehetne felszerelni a főigazgatói gépjárműre, ha az üzemeltetőt, továbbá üzemeltetési célját a gépjárművön felirattal, jelzéssel jól látható és olvasható módon megjelölik. A főigazgató által használt gépjárművön sem „Katasztrófavédelem”, sem más, a szervezetre utaló felirat nem található. A főigazgató a megkülönböztető hang- és fényjelzést rendszeresen használja” – hangoztatta Bertha Szilvia.

A jobbikos képviselő szerint a tűzesetek és műszaki mentések kárhelyparancsnoki feladataihoz nincs meg a szükséges képzettsége, végzettsége, tűzoltásvezetői jogosultsággal nem rendelkezik, így igen ritkán adódhat olyan helyzet, melynél életbevágó a sürgős Bakondi személyes jelenléte.

Az emberi életet, a testi épséget, az egészséget, a vagyoni javakat, az emberi környezetet közvetlenül fenyegető veszély elhárítása, nemzetközi szerződésben vállalt kötelezettség teljesítése, kármentés, a honvédelem, a nemzetbiztonság, a közbiztonság védelme, vagy kiemelt államérdek, hogy Bakondi György tűzoltó altábornagy rendezvényekre, például egy tűzoltólaktanya átadására megkülönböztető hang- és fényjelzéssel, illetve megkülönböztető hang- és fényjelzést használó tűzoltósági gépjármű felvezetésével érkezzen? – kérdezte Bertha Szilvia a belügyminisztert.

A jobbikos képviselő szerint legutóbb 2013. november 7-én, Monoron számosan lehettek szem- és fültanúi, hogy a Bakondi szükségét érezte a kéklámpa és sziréna használatának, ezzel indokolatlanul és szükségtelenül veszélyeztetve a munkatársait, és a közlekedésben részt vevők testi épségét, anyagi javait.

Pintér Sándor válaszában azt írta, hogy Bakondi György tűzoltó altábornagy, a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetőjének, használatra rendelt gépjármű működése teljes mértékben megfelel a megkülönböztető és figyelmeztető jelzést adó készülék felszerelésének és használatának szabályairól szóló jogszabályoknak. A belügyminiszter szerint a szervezet vezetőjeként felelős a jogszabályban megfogalmazott közérdekű feladatok ellátásáért, ezáltal gépjárműve jogosult a megkülönböztető jelzés használatára.

katasztrófavédelem megkülönböztető Bakondi György Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság fényjelzés belügyminiszter gépjármű figyelmeztető jelzés Jobbik Monor Bertha Szilvia Skoda Superb Pintér Sándor