Világgazdaság

Többszörösére növekszik a röplabda állami dotálása

„A korábbi támogatásokhoz képest igen jelentősen növekszik a röplabda állami támogatása” – nyilatkozta lapunknak a Magyar Röplabda Szövetség (MRSZ) főtitkára. Ludvig Zsolt elmondta, hogy korábban a Magyar Olimpiai Bizottságtól évente mintegy 14 milliós támogatást kapott a szövetség. Más állami programokban is részt vesznek, így a Héraklész és a Sport XXI. utánpótlás programokban is. A 16 kiemelt sportág közé bekerült röplabda 2014. június 30-ig összesen 329 milliós támogatást kap az államtól. 2020-ig mintegy 2,1 milliárdban reménykedik az MRSZ, ennyit kaphatnak a 16 kiemelt sportágnak juttatott 135 milliárdból, a korábbi alaptámogatások megmaradása, sőt talán növekedése mellett.
Ludvig lapunknak elmondta, hogy élsportra, szakmai és működési feladatokra 99 milliót kaptak. Ebben van forrás a szervezeti fejlesztésre, a nemzeti válogatottak menedzselésre, és az ülőröplabda fejlesztésére (9 millióval). Utánpótlásnevelésre 30 millió jut, kiemelten az iskolai röplabdázást akarják fejleszteni.

Egyesületek támogatására 110 milliót szánnak, egyes klubokat ebből a forrásból kiemelten támogatnak 50 millióval, a többi egyesület 60 milliót kap. A férfiaknál a Kaposvár, a Kecskemét, a Dunaújváros, a Kazincbarcika, a nőknél a Vasas, a Gödöllő, a Nyíregyháza, és a Békéscsaba lett a kiemelt klub.

Összesen mintegy 90 tagszervezete van a szövetségnek, 47 érvényes pályázat érkezett. Egyes tagszervezetek csak nemrég csatlakoztak a szövetségek, így nem jutott nekik forrás. Az is előfordult, hogy egyes tagszervezetek együtt pályáztak, például NBI-es klubok utánpótlás nevelő egyesültekkel.

Ludvig Zsolt elmondta, hogy a kiemelt edzői programba nem került be edző a sportágból. Az indoklás szerint nem volt a röplabdának a közelmúltban jelentős eredménye. Szeretnének felzárkóztatási alapon majd edzőt delegálni ebben a programba, például a szövetségi kapitányokat.

„Létesítmények fejlesztésre 90 milliót terveznek” – mondta az MRSZ főtitkára. Ebből az összegből 50 millióval egy miskolci multifunkciós sportcsarnok építéséhez járulnak hozzá. Itt majd válogatott mérkőzéseket rendezhetnek majd. 40 milliót a strandröplabdával kapcsolatos infrastruktúra-fejlesztésekre kapnak, a napokban véglegesítik a terveket. Az összeg felét egy fedett létesítmény kialakítására fordítanák Budapest környékén. A másik felét eszközbeszerzésre szánják, hogy például több város főterén rendezhessenek strandröplabda mérkőzéseket. Egy bérlésre alkalmas eszközparkot is akarnak létrehozni, valamint nemzetközi strandröplabda versenyeket is terveznek megrendezni Magyarországon.

Ludvig szerint a jelenlegi létesítmények a kluboknál általában nem alkalmasak a nemzetközi kupaesemények megrendezésére. Ezért a nem túlságosan jó állapotban lévő létesítményeket, sportcsarnokokat, tornatermeket újítanák fel, sok helyen nyílászárókat, szigetelést korszerűsítenének.

Korábban a röplabda sikertelenül lobbizott azért, hogy bekerüljön a tao-támogatást kapó látványcsapat-sportágak közé. Ludvig szerint azonban azáltal, hogy a kiemelt sportágak közé kerültek, egy biztos forráshoz jutottak egy bizonytalan keret helyett, ami stabil működést eredményezhet a sportágnak.

Nyíregyháza Ludvig Zsolt Békéscsaba MOB Kazincbarcika gödöllő Dunaújváros ülőröplabda főtitkár kiemelt edzői program mrsz Magyar Röplabda Szövetség Kecskemét Magyar Olimpiai Bizottság Vasas Kaposvár létesítményfejlesztés röplabda