Világgazdaság

Új házszabály alapján működne a választások után felálló parlament

A jelenleginél szigorúbb házszabályi rendelkezések bevezetését javasolják a kormánypártok a választás után felálló új, kisebb Országgyűlés munkájának szabályozására. A Fidesz és a KDNP képviselői kedden benyújtott előterjesztésükben tervezhetőbbé tennék az előterjesztések benyújtási határidejét, emellett a plenáris ülésről egy új, kétszintű bizottsági rendszerbe terelnék a részletes vitákat. A házszabály a mindenkori parlamenti többségre bízza, milyen gyakorisággal ülésezzen a Ház.

A változtatásokat szükségességét és időzítését a fideszes Gulyás Gergely napközben újságíróknak azzal magyarázata, hogy minden kormányra készülő politikai erőnek érdeke, hogy a választás után azonnal megkezdhesse működését a 386-ról 199 tagúra fogyatkozó új Országgyűlés, így a következő kabinet a hatékony törvényhozási munkára koncentrálhasson, míg az ellenzéknek megfelelő ellenőrzési jogköre legyen.

Hangsúlyozta, a törvényjavaslatokat a jövőben legalább hat nappal a tárgyalás megkezdése előtt be kell majd nyújtani a parlamentnek, a későbbiekben pedig azokhoz nem lehet "túlterjeszkedő" módosításokat tenni, vagyis csak a már megnyitott jogszabályok érintett rendelkezéseire kérhető változtatás. A módosításokat előbb a jelenleginek nagyjából megfelelő szakbizottságok tárgyalhatják, majd az újonnan létrejövő törvényalkotási bizottság elé kerül, amely egyetlen javaslatba formálja a módosító indítványokat. A Ház a zárószavazások alkalmával így már csak kétszer szavaz, előbb az összes módosításról egyszerre, majd az előterjesztés végleges elfogadásáról.

A kormányoldal tervei szerint az Országgyűlés jövő februárban fogadhatja el az új házszabályt.

 

A Monetáris Tanács kamatdöntései Tőzsdei elemzések Oroszország Elemzői vélemények Hitelek: lakás A második Orbán-kormány autó A KSH jelenti Adósságválság az EU-ban fogyasztási cikkek Deviza- és árupiac Botrányok a politikában Európai Unió Bod Péter Ákos Fidesz-ügyek Adórendszer Magyarországon