Világgazdaság

A török piacon a Ganz EEG

A török piacon használt, kis teljesítményű turbinák tervezésében vesz részt a Ganz EEG a most aláírt együttműködési megállapodásnak köszönhetően.

Együttműködési megállapodást kötött a Roszatomhoz tartozó gépgyártó cégcsoport, az Atomenergomas magyar leányvállalata, a Ganz EEG a Temsan török társasággal.

 A Ganz EEG a török állami vállalat partnereként kisteljesítményű, legfeljebb 10 megawattos turbinák tervezésében vehet részt – mondta közleményében közölte Szitár-Csanádi Attila igazgató. A Ganz telephelyén török szakemberek képzésére is lehetőség lesz. Törökország energiaigénye évente 6-10 százalékkal nő, és az állam támogatással is ösztönzi, hogy minél több áramot vízerőművekben állítsanak elő. 2010-ben így termelték meg az országban felhasznált energia csaknem negyedét. Jelenleg 56 egy és tíz megawatt közötti teljesítményű vízerőmű épül Törökországban, vagyis a Ganz EEG számára is lehetőség nyílik az ottani terjeszkedésre.

Piacot találhat például saját fejlesztésű termékének, a konténeres vízerőműnek. Ez a legfeljebb egy megawatt teljesítményű mini erőmű dízelgenerátorokat válthat ki. Könnyen szállítható, gyorsan telepíthető, rövid időn belül üzembe helyezhető. A változó igényekhez alakítható és nehezen megközelíthető helyeken is használható, hiszen műholdas rendszerrel, távirányítással működtethető. A segítségével településeket és üzemeket is el lehet látni energiával. Sorozatgyártásának megindítását erre az évre tervezi an Ganz EEG.

TemsanERSTE BANK HUNGARY Ganz EEG