Világgazdaság

Követelik a szolgálati nyugdíj visszaállítását közel ezer bányásznak

A szolgálati nyugdíj visszaállítását követeli a Bánya-, Energia– és Ipari Dolgozók Szakszervezete (BDSZ), amely Balog Zoltán emberi erőforrás miniszternek írt levelében kiemeli: a lépés csaknem 1000 bányásznak segítene, de nem járna jelentős költségvetési hatással.

A BDSZ az MTI-nek is eljuttatta a miniszternek írt levelet, amelyben a szakszervezet hangsúlyozza: mivel az elmúlt két évben nem történt előrelépés az ügyben, január 29-ére demonstrációt szerveznek az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) elé.

A szakszervezet a levélben felidézi, hogy már több mint két éve jelezték a miniszterelnöknek, illetve az Emminek, hogy a korhatár előtti nyugdíjak megszüntetése, valamint a megváltozott munkaképességűek ellátásainak megváltoztatása komoly érdeksérelmet okozott a szakszervezet által képviselt aktív és nyugdíjas bányászoknak.

"Sajnos az elmúlt két év alatt, a múlt évi demonstrációt követően sem következett be érdemi változás a szénkülfejtéses bányásznyugdíj, a III. csoportos külszínről nyugdíjazott rokkant bányászok és az átlagkereset számítás vonatkozásában" - írja az érdekképviselet. A bányászok korábbi kompromisszumos javaslatát a minisztérium elutasította; ezt az érintett 950 bányász nem tudja elfogadni, ezért az érintettek demonstrálni fognak.

A szakszervezet felhívja a figyelmet arra, hogy a BDSZ által javasolt, jelentős kompromisszumra épülő átmeneti szabályozás költségvetési hatása 2014-re mindössze 14 millió forint, a teljes kifutásig pedig körülbelül 320 millió forint, "vagyis jelentősebb költségvetési hatás nélkül megoldható az érintettek alacsony száma miatt".

bdsz Emberi Erőforrások Minisztériuma Balog Zoltán szolgálati nyugdíj bányász Emmi Bánya- Energia– és Ipari Dolgozók Szakszervezete bányásznyugdíj korhatár előtti nyugdíj