Világgazdaság

Tízmillió forinttal többet kap az idén a röplabda a MOB büdzséjéből

Idén 10 millió forinttal több forrás jut a röplabdának 2013-hoz képest, miután az idén összesen 87,1 millió forintot kap a Magyar Olimpiai Bizottság költségvetéséből. A 16 kiemelt sportág fejlesztésére szán 135 milliárd forintból a röplabda az eredetileg remélt 2,1 milliárd forint helyett 4,2 milliárd forintot kap majd az államtól 2020-ig.

A Magyar Röplabda Szövetség (MRSZ) 2014-es feladatainak ellátására összesen 87,1 millió Ft-ot kapott a Magyar Olimpiai Bizottság idei költségvetéséből – közölte lapunkkal az MRSZ. Így a szakmai feladatokra összesen 10 millió forinttal több forrás jut ebben az évben, mint a 2013-ban.

A 2 millió forintos (tavaly ugyanekkora volt az alaptámogatás) alaptámogatáson felül 6,9 millió forint (tavaly 5 millió) jut szakmai feladatokra, 10 millió forint (tavaly 7,2 millió) működésre, 2 millió forint edző táborok (tavaly 0 forint) szervezésére (voucher formájában) és 3 millió forint (tavaly 0 forint) műhely támogatásra. Ezen felül a Héraklész és a Sport XXI. programokra összesen 56 millió Ft-ot költenek a röplabdások. Újdonság, hogy a MOB a Szövetség kérésére 3 millió forintot adott műhelytámogatás céljára, amelyet az MRSZ elsősorban az utánpótlás játékosokat nevelő kluboknak szeretne odaadni. A többletforrás egy részét az utánpótlás-játékosokat nevelő kluboknak szeretnénk adni, a másik felét pedig szakmai feladatokra költik, megerősítik a nemzeti válogatottak melletti szakmai stábot. A női válogatottnál esély lehet májusban arra, hogy kijussanak az Európa-bajnokságra.

Poór Csaba, az MRSZ elnöke elmondta, hogy hosszú távú stratégiában gondolkodnak, s nem egyszeri nagy összegben. Eredményesen duplázták meg a kormányzati támogatást is, mivel 2,1-ről 4,2 milliárd forintra emelkedett az forrást, amelyet 2020-ig kap a sportág az államtól sportágfejlesztésre. 2020-ig mintegy 2 milliárdot továbbítanak a kluboknak, míg 1,5 milliárd forintot infrastruktúra-fejlesztésre kívánnak felhasználni. A szövetség célja, hogy a ,,Vollé! - 2020 - Röpisuli” program keretében mintegy 4000 gyermekkel ismertessék meg a röplabdát, s megháromszorozzák az igazolt versenyzők számát.

Az idén a 16 kiemelt sportág fejlesztési programjának keretében az idén 329 millió forintot kap a szövetség. Ludvig Zsolt, az MRSZ főtitkára lapunknak korábban elmondta, hogy ebből az összegből élsportra, szakmai és működési feladatokra idén 99 milliót kaptak, utánpótlásnevelésre 30 millió jut, az egyesületek támogatására 110 milliót szánnak, ebből négy-négy női és férfi klubot kiemelten 50 millióval támogatnak.

Létesítményfejlesztésekre 90 milliót terveznek. Ebből az összegből 50 millióval egy miskolci multifunkciós sportcsarnok építéséhez járulnak hozzá. Itt majd válogatott mérkőzéseket rendezhetnek majd. 40 milliót a strandröplabdával kapcsolatos infrastruktúra-fejlesztésekre kapnak, a napokban véglegesítik a terveket. Az összeg felét egy fedett létesítmény kialakítására fordítanák Budapest környékén. A másik felét eszközbeszerzésre szánják, hogy például több város főterén rendezhessenek strandröplabda mérkőzéseket. Egy bérlésre alkalmas eszközparkot is akarnak létrehozni, valamint nemzetközi strandröplabda versenyeket is terveznek megrendezni Magyarországon.

Egyesületek támogatására 110 milliós forintot szánnak, egyes klubokat ebből a forrásból kiemelten támogatnak 50 millióval, a többi egyesület 60 milliót kap. A férfiaknál a Kaposvár, a Kecskemét, a Dunaújváros, a Kazincbarcika, a nőknél a Vasas, a Gödöllő, a Nyíregyháza, és a Békéscsaba lett a kiemelt klub.

A MOB 2014-től erőteljesebben kívánja támogatni a 16 kiemelt sportág programjában nem szereplő sportágakat is, így a kiemelt sportágak Héraklész és Sport XXI programjainak keretét csökkentették, amelyből egy új támogatási alapot képeznek. Így nem csak a röplabdásoknak, hanem mind a 16 kiemelt sportágnak csökkentek a keretei. A röplabdának sikerült megőrizni a sportszakemberi Gerevich-ösztöndíj mértékét: 7,2 millió forintot költhetnek erre a célra.

Nyíregyháza Ludvig Zsolt Békéscsaba MOB Kazincbarcika edzőtábor gödöllő Dunaújváros sportágfejlesztés mrsz bérlés eszközpark kiemelt sportág voucher strandröplabda Magyar Röplabda Szövetség szakmai feladatok kiemelt klub Héraklész Program működés utánpótlás-nevelés Kecskemét Gerevich-ösztöndíj Magyar Olimpiai Bizottság Vasas Kaposvár Poór Csaba létesítményfejlesztés röplabda Sport XXI Vollé