Világgazdaság

Az ukrajnai orosz beavatkozás ellen és mellette is tüntettek Moszkvában

Oroszország ukrajnai beavatkozása ellen néhány százan tüntettek Moszkvában és Szentpéterváron vasárnap, míg a hatalom és az Ukrajnában élő oroszok támogatására több tízezer ember vonult fel a két nagyvárosban.

A Nemet a háborúra jelszavakkal és ukrán zászlókkal helyi idő szerint dél körül gyűltek össze a tiltakozók az orosz védelmi minisztérium egyik moszkvai épülete előtt. A rendőrség nagy erőkkel akadályozta meg az akciót. Később a Vörös tér közeli Manyezs téren az RBK orosz hírügynökség közlése szerint körülbelül 500 ember tiltakozott a katonai beavatkozás ellen. A rendőrség feloszlatta mindkét előzetes bejelentés nélkül tartott tiltakozó akciót és a független hírügynökség adatai szerint több mint 300 embert állítottak elő a két helyszínről.

A hatóságok az ukrajnai katonai beavatkozás ellen tiltakozók valamivel kisebb létszámáról számoltak be. Szentpéterváron az Izsák székesegyháznál több mint 30 embert vittek el a háborúellenes akció résztvevői közül, akik körülbelül 100-an lehettek.

Az orosz hatalom pártján és az Ukrajnában élő oroszok támogatására a rendőrség adatai szerint legalább 27 ezer ember vonult fel a az orosz főváros központjában. Szentpéterváron ugyanezzel a céllal 15 ezres felvonulást tartottak.

A sajtóban előzőleg közzétett tájékoztatás szerint a Kreml párti megmozdulást az úgynevezett hazafias mozgalomhoz tartozó szervezetek, kezdeményezték. Közöttük az Orosz Tisztek nevű csoport, az Orosz Történelmi Társaság, a Harci Testvériség nevű veterán szervezet és az egyetemi szövetségek, valamint Kremlhez közeli ifjúsági szervezetek képviselői is felvonultak.

Az orosz hatalom és "ukrajnai honfitársaik" mellett kiálló moszkvai akción részt vett Szergej Zseleznyak, a törvényhozás alsóházának alelnöke, a kormányzó Egységes Oroszország párt egyik vezető politikusa is. Az orosz zászlókkal és a "Krím veled vagyunk", vagy "A Majdan (a kijevi főtér mozgalma) nem tör át" és hasonló hazafias jelszavakat kiabáló tömeg a kora esti órákban a korábbi moszkvai ellenzéki megmozdulásokra kijelölt úrvonalon haladt végig a Puskin tértől a Szaharov térig.

Az akciót azt követően tartották meg, hogy szombaton az orosz parlament felsőháza zöld utat adott Vlagyimir Putyin államfőnek, a fegyveres erők főparancsnokának az orosz csapatok ukrajnai bevetésére. Azzal az indoklással, hogy erre az ukrajnai rendkívüli helyzet miatt van szükség és annak stabilizálásáig alkalmazhatóak az orosz hadsereg egységei Ukrajnában.

A hatalmat támogatók, valamint a háborúval fenyegető orosz katonai beavatkozás ellen tüntetők akciói közepette az orosz állami sajtó, élén a televíziós csatornákkal napok óta azt a meggyőződést erősíti, hogy Oroszországnak meg kell védenie Kelet-Ukrajnában és a Krím félszigete élő orosz honfitársakat az új ukrán hatalomtól, s főként a radikális, valamint fasiszta  eszméket követő ukrajnai szervezetektől.

Szentpétervár tünetés rendőrség veterán szervezet Ukrajna Harci Testvériség Oroszország Manyezs tér Vörös tér Orosz Történelmi Társaság Orosz Tisztek Szergej Zseleznyak Majdan