Világgazdaság

Tudásközpontot hozott létre az Óbudai Egyetemmel a TÜV Rheinland

A magyar mérnöki tudás szélesítésére, a gyakorlati képzés erősítésére és a fenntartható fejlődés gondolatának elmélyítésére tudásközpontot hozott létre a TÜV Rheinland az Óbudai Egyetemmel közösen.

Czitán Gábor, a tudásközpontot működtető TÜV Rheinland Hungária Akadémia Közhasznú Alapítvány vezetője az MTI-nek elmondta: a tudásközpontot azzal a céllal hozták létre és működtetik idén január elsejétől, hogy hídszerepet töltsön be az ipar szereplői és az egyetem között. Cél az is, hogy a TÜV Rheinlandnál meglévő mérnöki tudást és a gazdasági tapasztalatokat átadják a leendő mérnököknek és segítsék az egyetemi alapkutatások és fejlesztések eredményeinek gazdasági hasznosítását.

A termékvizsgálattal, műszaki felügyelettel foglalkozó TÜV Rheiland a tudásközpont működtetésével vállalta azt is, hogy a Magyarországon működő nemzetközi cégek szakemberigényét közvetíti az egyetemnek - hangsúlyozta Czitán Gábor.

Az egyetem képzési programjában olyan részképzéseket hirdettek meg, amelyekre már az első félévben 120-an jelentkeztek. A TÜV Rheinland Tudásközpont képzéseit tavaly akkreditálták, és beépültek az egyetem oktatási rendszerébe. A tanúsítást megszerző frissdiplomás mérnökök az egyetemről kilépve a vállalatoknál hasznosítható tudással tudnak elhelyezkedni - vélekedett az alapítvány elnöke.

Az alapítvány az idén 20 millió forintra számít vállalati adományokból, a TÜV Rheinland-csoport és további ipari nagyvállalatok befizetéseiből. A tervek között szerepel, hogy a tehetséges mérnökhallgatóknak külföldi ösztöndíjprogramot hirdetnek, vizsgáló laboratóriumokban teszik lehetővé szakmai ismeretek szerzését - mondta Czitán Gábor, aki szerint a tudásközpont hozzájárul ahhoz, hogy Magyarországon a felsőoktatásban is megvalósuljon a duális képzés.

Az 1872-ben létrehozott kölni központú TÜV Rheinland tanúsító és műszaki szolgáltatás nyújtó szervezet 62 országban, 500 telephelyen mintegy 17 500 munkatársat foglalkoztat.

TÜV Rheinland Hungária Akadémia Közhasznú Alapítvány Czitán Gábor tudásközpont TÜV Rheinland Óbudai Egyetem