Világgazdaság

Varga: Egyszámjegyű lehet az szja

Varga Mihály szerint a baloldalnak nincs egységes gazdaságpolitikai programja, és nincs egységes álláspontja például az egykulcsos adó vagy a családi pótlék megtartásáról vagy eltörléséről sem.

A nemzetgazdasági miniszter szombaton a Hír TV P8 című műsorában úgy fogalmazott: "annak a csapatnak volt nyolc éve. Látjuk, hogy ugyanazok a szereplők vannak, mint akik 2010-ig elrontották. (…) Nekik volt nyolc évük, mi négy év alatt eddig jutottunk el" - mondta Varga Mihály.

Hangsúlyozta: az emberek mérlegre tudják tenni, melyik időszakban vettek el tőlük egyhavi nyugdíjat, melyik időszakban vették el a közszférában dolgozók egyhavi fizetését, vagy mikor szűkítették a családi pótlékot és zártak be vasúti mellékvonalakat. A miniszter kiemelte, hogy az államadósság nemcsak csökkent az utóbbi négy évben - a 2010-es 83-ról 79 százalékra -, hanem az szerkezete is átalakult, és 41 százalékra csökkent a devizaadósság aránya. Ahhoz, hogy az idén a lejáró adósság egy részét visszafizesse Magyarország, egy részét pedig megújítsa, az év elején részben devizaforrást von be, és ebből finanszírozza az év további részében felmerülő adósságokat, másrészt a forintpiacokról is nagyobb arányban vonnak be forrást - fejtette ki Varga Mihály. Emlékeztetett arra, hogy az Államadósság Kezelő Központ hárommilliárd dollár összegben bocsátott ki 5 és 10 éves futamidejű kötvényt március 18-án.

Az adósság növekedése tehát megállt, emellett pedig az állami is gyarapodott - elég csak a gáztározókra vagy a Mol-részvények visszavásárlására gondolni -, a gazdaság elkezdett növekedni, Magyarország előtörlesztette a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) felvett hitelt, és a kormány tartósan 3 százalék alatt tartotta az államháztartási hiányt - sorolta a főbb eredményeket a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály arra a kérdésre, hogy van-e esély arra, hogy a közmunkások magasabb bért kapjanak a következő ciklusban, azt felelte: az a két alapvetés, miszerint a közmunkásoknak a segélynél magasabb, de a piaci minimálbérnél alacsonyabb bért kell kapniuk, nem fog változni, és reményei szerint a képzéseknek köszönhetően nő a piaci alapon munkát találók aránya a közfoglalkoztatásban részt vevők között.

Arra a kérdésre, hogy a emelésére lát-e további reális lehetőséget, a miniszter kiemelte: ez a kormány volt az első, amely 100 ezer forint fölé vitte a minimálbért, és az a helyes, ha ez a bér tovább nő. Varga Mihály szerint Magyarországnak nem az alacsony bérekkel, hanem az infrastruktúrával, a szolgáltatásokkal, a képzett munkaerővel kell versenyképesnek lennie. Az adórendszer jövőbeli alapvetéseiről azt mondta: olyan tisztességes adószintet kell megállapítani, amely garantálja, hogy az állam a feladatait el tudja látni. Szavai szerint a hangsúly továbbra is a fogyasztási típusú adók felé tolódna el.

Megismételte, hogy jelenleg nem látszik az a forrás, amellyel egy egykulcsos, egyszámjegyű személyi jövedelemadó által okozott, mintegy 500 milliárd forintos költségvetési bevételkiesést pótolni lehetne. Varga Mihály hozzáfűzte: legkorábban 2014 őszén lesz arra lehetőség, hogy erről érdemi vita kezdődjön. A rezsicsökkentéssel kapcsolatban hangsúlyozta: számít arra, hogy Brüsszel meg fogja támadni a rezsicsökkentést. Varga Mihály kiemelte, hogy tavaly 2,5 millió magyar ember foglalt állást aláírásával a rezsicsökkentés mellett, és a szocialista kormányok több mint 30 áremelése után itt volt az ideje annak, hogy visszavegyenek a szolgáltatók a profitokból.

Felhívta a figyelmet arra, hogy az energiaszolgáltató cégek közgyűlései alapján úgy tűnik, "mintha nem is történt volna rezsicsökkenés", mivel a cégek ugyanannyi vagy egyes esetekben magasabb osztalékokat fizetnek ki, mint egy vagy két éve. Ezek alapján van tere annak, hogy az idénre tervezett három rezsicsökkentő lépés is megvalósuljon - jelentette ki Varga Mihály.

Autók sztrájk A Monetáris Tanács kamatdöntései kutatás turizmus németh lászlóné INA Tőzsdei elemzések forintárfolyam Ukrajna Oroszország autóipar Hitelek: lakás trafiktörvény oktatás energetika autó BKK gyógyszeripar A KSH jelenti repülés Reklám és Média MSZP-ügyek fogyasztási cikkek A Madoff-csalás Élelmiszerpiac A munka világa Microsoft utazás Befektetési lehetőségek Mol Botrányok a politikában Varga Mihály Európai Unió Vaskerék Állami Számvevőszék MVM Fővárosi ügyek Egyesült Államok Facebook biztosítás ingatlanpiac Egészségügy - Gyógyítás Adórendszer Magyarországon