Világgazdaság

Mit gondolnak a londoni elemzők az MNB kamatvágásáról?

Valószínűleg véget ért a Magyar Nemzeti Bank (MNB) enyhítési ciklusa a keddi 0,10 százalékpontos kamatcsökkentéssel elért 2,50 százalékos alapkamaton - vélekedtek a kamatdöntés bejelentése után londoni pénzügyi elemzők.

William Jackson, az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőház, a Capital Economics vezető közgazdásza szerint "jó esély" van arra, hogy ez volt az utolsó kamatcsökkentés ebben a ciklusban. Jackson szerint bár az "szélsőségesen alacsony", ezt azonban jelentős részben a háztartási közműdíjak hatósági csökkentései okozzák, és ha ezek dezinflációs hatása jövőre kifut, a teljes kosárra számolt éves infláció várhatóan visszagyorsul az MNB 3 százalékos célszintjére.

Emellett a további kamatcsökkentések sérülékennyé tehetik a forintot egy újabb eladási hullám esetén, ami különös aggodalom forrása lenne, tekintettel a még mindig magas devizaadósság-hányadra.

A Capital Economics elemzője szerint egyre kevesebb indok van a reálgazdasági teljesítmény monetáris ösztönzésére is, mivel a tavalyi negyedik negyedévben 2,7 százalékos volt az éves összevetésű növekedés a harmadik negyedévben mért 1,8 százalék után. Az azóta ismertté vált havi aktivitási adatok arra vallanak, hogy az idei első negyedévi növekedés még gyorsabb lehetett, az Európai Bizottság éppen kedden ismertetett, áprilisra szóló magyar gazdasági hangulatindexe pedig magassági rekordot döntött - hangsúlyozta a Capital Economics közgazdásza.

William Jackson közölte: mindezt egybevetve a ház nem zárja ki még egy további kismértékű - 0,05-0,10 százalékpontos - MNB-kamatcsökkentés lehetőségét, ám valószínűbbnek tűnik, hogy a monetáris enyhítési ciklus a keddi kamatcsökkentéssel véget ért.

Jackson a monetáris tanács keddi közleményéből kiemelte azt az újonnan megjelent elemet, amely szerint a testület az alapkamat változtatásának "irányáról és mértékéről" mindenkor a makrogazdasági kilátások és a kockázati megítélés alakulásának átfogó értékelése alapján hozza meg döntését.

A Capital Economics londoni közgazdásza szerint e megfogalmazással a monetáris tanács annak lehetőségére is utalhatott, hogy a következő kamatmódosítás akár emelés is lehet.

Az elemző közölte: a ház összességében azzal számol, hogy az MNB az idei év végéig nem módosítja alapkamatát, és jövőre enyhe szigorításba kezd. A Capital Economics előrejelzése az, hogy a magyar jegybank 2015 végéig 0,50 százalékponttal 3,00 százalékra emeli vissza irányadó kamatát.

Jackson megjegyezte ugyanakkor, hogy a piac jelenleg 1,00 százalékpontos kamatemelést áraz 2015 végéig. A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokkal foglalkozó főközgazdásza, Pasquale Diana a keddi kamatdöntést és a monetáris tanács közleményét kommentálva kiemelte, hogy bár a testület nem jelezte olyan egyértelműen az enyhítési ciklus végét, ahogy azt a cég előzetesen remélte, a Morgan Stanley véleménye azonban az, hogy - legalábbis a monetáris politika hagyományos eszköztárát tekintve - a keddi kamatcsökkentés volt az utolsó ebben a ciklusban.

Pasquale Diana szerint van ugyan valamelyes esély rövid távú további enyhítésre, de nem ez a ház alapeseti előrejelzése. A Morgan Stanley a továbbiakban azzal számol, hogy az MNB alapkamata már az idei év végéig 2,75 százalékra emelkedik vissza, és 2015 végéig eléri a 4,00 százalékot, bár a cég ez utóbbi prognózisára maga is lefelé ható kockázatokat lát.

A kamatcsökkentések befejeződése mindazonáltal nem jelenti azt, hogy a magyar jegybank monetáris politikája kevésbé gazdaságösztönző jellegűvé válna. A növekedési hitelprogram kibővítése, valamint a kéthetes MNB-eszköz minap bejelentett módosítása, amely a piacon megjelenő forintlikviditás bővülését eredményezi, a monetáris kondíciók további lazításának felel meg - hangsúlyozta a Morgan Stanley vezető londoni elemzője.

A 4cast nevű londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház felzárkózó piacokkal foglalkozó elemzői is kiemelték a monetáris tanács közleményéből azt a kitételt, hogy a testület az alapkamat változtatásának "irányáról és mértékéről" mindig a makrogazdasági kilátások és a kockázati megítélés alakulásának átfogó értékelése alapján dönt.

A 4cast elemzői ebből szintén arra a következtetésre jutottak, hogy a monetáris tanács nem zárta ki ugyan a további kamatcsökkentések lehetőségét, de azt sem, hogy a következő módosítás emelés is lehet.

A 4cast szakértői is úgy ítélik meg, hogy bár nem történt egyértelmű utalás az enyhítési ciklus végére, ám a monetáris tanácsi közlemény nyelvezetének több árnyalt változása is arra utal, hogy a keddi kamatcsökkentés volt az utolsó. A cég szerint az MNB ezzel neutrális, kiváró alapállásra váltott, és ezt várhatóan több negyedéven át fenntartja.

NAV kamatTech európai parlamenti választás Csányi Sándor Medgyessy Péter General Motors BKK repülés MNB Prezi