Világgazdaság

Ukrajna - Aggódik a NATO-főtitkár és az EU külügyi főképviselője

Aggodalmának adott hangot a kelet-ukrajnai helyzet eszkalációja miatt vasárnapi közleményében Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár.

A dán politikus értékelése szerint az oroszpárti szeparatisták összehangolt erőszakos hadjáratot folytatnak, amelynek célja Ukrajna destabilizálása. Rasmussen "súlyos fejleménynek" nevezte, hogy a térségben ugyanolyan különleges orosz fegyverekkel ellátott, és ugyanolyan jelzés nélküli egyenruhát viselő fegyveresek jelentek meg, mint amilyenek a Krímben is feltűntek a félsziget illegitim és jogellenes annektálását megelőzően.
   
"Felszólítom Oroszországot, hogy enyhítse a válságot, és vonja vissza nagy számú katonáját az ukrán határ közeléből, beleértve a különleges erőket is" - hangoztatja közleményében a NATO-főtitkár, aki szerint bármilyen további orosz katonai beavatkozás, történjen bármilyen ürüggyel is, csak tovább növelné Oroszország nemzetközi elszigeteltségét.


Komoly aggodalmának adott hangot vasárnap déután közzétett közleményében a kelet-ukrajnai fejlemények miatt az külügyi főképviselője. Catherine Ashton a "fegyveres egyének és szeparatista csoportok" akcióinak hulláma miatt fejezte ki aggodalmát, egyúttal megerősítette, hogy az EU erőteljesen elkötelezett Ukrajna területi egysége és szuverenitása mellett.

Felszólította Oroszországot, hogy vonja vissza csapatait az ukrán határ közeléből, és hagyjon fel minden olyan tevékenységgel, amely az ország destabilizációjára irányul.
   
Az EU külügyi főképviselője a kijevi kormányt is "bátorítja", hogy járuljon hozzá a feszültség enyhítéséhez, biztosítsa a május 25-i elnökválasztás tisztaságát és szabadságát annak érdekében, hogy az állampolgárok kinyilváníthassák akaratukat.

Ashton Ukrajna rasmussen Oroszország EU NATO