Világgazdaság

G Data: Az antivírus-megoldások jelentik továbbra is az alapvető védekezést

A hagyományos vírusirtó megoldásokat nem lehet "halottnak" tekinteni, azokat továbbra is a biztonságos védelmi rendszerek alapvető építőelemeiként kell kezelni. A kiberfenyegetések és a védelmi megoldások evolúciója ugyanakkor felgyorsult, technológiaváltás történt, és teljesen új típusú fenyegetések jelentek meg - derül ki a német G Data kiberbiztonsági vállalat tanulmányából.

Nagy visszhangot keltett szakmai körökben Brian Dye, a Symantec információbiztonsági alelnökének nemrégiben a The Wall Street Journalnak adott interjúban tett kijelentése, miszerint "a vírusirtás halott".

Eddy Willems, a G Data biztonsági szakértője, az AMTSO (Anti-Malware Testing Standards Organization) és az EICAR (European Institute for Computer Anti-Virus Research e.V.) szervezetek igazgatótanácsának tagja szerint Brian Dye ezzel a megfogalmazással valójában csak azt hangsúlyozta, hogy a vírusirtás folyamatosan fejlődik, időről időre technológiaváltásra kerül sor.

Amikor új típusú kártevők jelennek meg, az okozott kárért rendszerint sokan az antivírus termékek hibáit és kritikus gyengeségeit teszik felelőssé. A hagyományos, a kártevőket a kódok visszafejtése alapján felismerő (úgynevezett szignatúraalapú) vírusirtás szerepe az elmúlt években valóban a háttérbe szorult, ám a G Data elemzése rámutat, hogy valójában az antivírus-megoldások jelentik továbbra is az alapvető védekezést a közönséges fenyegetések ellen.

A hagyományos védelmi eljárások alkalmazásától nem lehet eltekinteni, a vírusirtó cégek ezekből naponta átlagosan 300 ezer gyanús mintát dolgoznak fel és olyan speciális megoldásokat fejlesztenek ki ellenük, amelyek hatékonyan védenek a nagyobb támadások ellen is. Ezres nagyságrendekben mérhető támadást blokkolnak minden egyes nap, és nem ritka, hogy a gyártók egymással is együttműködnek.

Brian Dye European Institute for Computer Anti-Virus Research e.V. The Wall Street Journal kiberbiztonsági vállalat Anti-Malware Testing Standards Organization Eddy Willems antivírus AMTSO EICAR G Data Symantec információbiztonsági alelnöke kártevők a G Data biztonsági szakértője