Világgazdaság

IMF: állami beruházásokra van szükség

Állami beruházásokkal lehetne serkenteni a növekedést azokban az országokban, ahol az államadósság szintje ezt megengedi - mondta a Nemzetközi Valutaalap főigazgatója.

Christine Lagarde kifejtette: a központi bankok expanzív pénzpolitikájának csak korlátozott hatása van a keresletre, ezért állami beruházásokra van szükség többek között az infrastruktúra, az oktatás és az egészségügy területén, de úgy, hogy az államadósság szintje elviselhető maradjon.

Lagarde elmondta, hogy az IMF számításai szerint idén a második félévben és 2015-ben folytatódik a konjunktúra a világgazdaságban, de ennek dinamikája kissé lassabb lesz a vártnál, mert alacsony a növekedési potenciál, és a bővülés mérsékelt, törékeny.

A világgazdaság fontosabb régióit sorra véve az IMF főigazgatója elmondta: az euróövezet kijött a recesszióból, de a reformok folytatására van szükség, különös tekintettel a bankunió tető alá hozatalára. Az Egyesült Államokban a vártnál jóval gyengébb első negyedév után "érzékelhető fellendülés" indult be.

Kínában az IMF nem számít "kemény landolásra", a növekedés drasztikus lassulására - mondta Lagarde. Az intézmény szerint idén legalább 7 százalékkal nő a hazai össztermék (GDP) Kínában.

Az IMF legutóbbi előrejelzése szerint idén 3,6 százalék, 2015-ben 3,9 százalék lesz a világgazdaság növekedése.

MTI Eco-->

IMF Lagarde