Világgazdaság

Káosz a román egészségbiztosítási hozzájárulás körül

Egymásnak ellentmondóan nyilatkoztak tegnap a bukaresti szaktárca vezetői az egészségbiztosítási hozzájárulás esetleges emeléséről. Alighogy bejelentette Dorel Sandesc egészségügyi államtitkár, hogy a jelenlegi 10,7 százalékról 14 százalékra – a 2008-as szintre – nőhet a járulék, felettese, Nicolae Banicioiu miniszter, illetve Cristian Socol, a román miniszterelnök tanácsadója azonnal cáfolta, hogy a kormány hasonló intézkedést fontolgatna.

Az ügy annak fényében különösen kényes, hogy – a tervek szerint – a nyugdíjjárulékokat októbertől öt százalékkal csökkentenék. A kínos helyzetet az államtitkár indította el egy hétfői konferenciát követő sajtótájékoztatón, amelyen bejelentette: a jelenlegi 10,7 százalékról 14 százalékra nőhet az egészségügyi járulék. A szakember a hepatitis elleni küzdelem világnapja alkalmából rendezett fórumon azt is közölte, hogy a bukaresti kormány illetékesei már tárgyaltak az intézkedésről a Nemzetközi Valutaalap képviselőivel, de konkrét döntés még nem született.

Az egészségügyi államtitkár kiemelte: az IMF indokoltnak tartja az emelést, s ezzel ő maga is egyetért – tette hozzá. Elmondása szerint a felmérések azt mutatják: az emberek a prioritási listán az egészséget helyezik az első helyre, és azzal is egyetértenek, hogy többet fizessenek az ágazat fenntartásáért. Victor Ponta tanácsadója „kissé értelmezhetetlen álhírnek” nevezte az esetleges járulékemelésről szóló információt, és leszögezte: a kormány a társadalombiztosítási hozzájárulások csökkentését, és nem azok növelését ambicionálja. A szakminiszter is cáfolta beosztottja szavait, és hangsúlyozta: a tárca nem tárgyalt az IMF-fel az egészségügyi járulék esetleges emeléséről. Banicioiu hozzátette: 2010-ben javaslat szintjén felmerült ugyan emelés, de nem történt előrelépés az ügyben.

Románia egészségbiztosításGulyás Gergely Ukrajna