Világgazdaság

Üzleti titok, hogy mennyiért lett Groupama Aréna az FTC-stadion neve

A Ferencváros stadionjának neve Groupama Aréna lett, miután az üzemeltető Lagardére Unlimited Stadium Solutions Kft. hétéves szerződést kötött a biztosító céggel, melynek anyagi részletei üzletit titkot képeznek. Már 16 sky boxot értékesítettek, melyeknek ára 56-80 ezer euró plusz áfa évente. A Chelsea elleni mérkőzés az FTC elnöke szerint nyereséget fog hozni a klubnak.

A Groupama Garancia Biztosító hét évre szóló szerződést kötött a Ferencváros új stadionját üzemeltető Lagardére Unlimited Stadium Solutions Kft.-vel (LUSS), így a nemrég felépült létesítmény hivatalos neve Groupama Aréna lesz – közlte tegnap Szekeres Tamás. A LUSS ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a szerződés tartalmaz egy hároméves opciós lehetőséget, így adott esetben tíz évre biztos gazdasági helyzetet teremt a klubnak, ami a csapat jó szereplésének is feltétele. Lapunk érdeklődésére nem árulták el a felek, hogy tulajdonképpen milyen anyagi kondíciókat tartalmaz a szerződés, mekkora összeggel támogatja a Groupama a Ferencvárost, vagy mekkora összegért vették meg a stadion névhasználati jogát.

Yann Ménétrier, a Groupama Garancia biztosító vezérigazgatója lapunknak azt mondta, hogy a szerződés anyagi részletei üzleti titkot képeznek. Annyit elárult, hogy a korábbi hároméves szerződéshez képest jelentősebb támogatást adnak a klubnak.

Az FTC elnöke hangsúlyozta, hogy a névhasználati jogra vonatkozó megállapodást az Albert-családdal egyeztetve, a Ferencváros elnökségének egyhangú döntésével és a Fradi baráti kör egyetértésével kötötték meg. Kubatov Gábor kiemelte, hogy a Ferencváros természetesen nem felejti el és továbbra is csodálja Albert Flóriánnak, a stadion korábbi névadójának, az egyetlen magyar aranylabdás futballistájának életpályáját. Éppen ezért az aréna előtt például hamarosan leleplezik a legendás játékos szobrát, a stadionba vezető utat is róla nevezték el, valamint tervbe van az is, hogy a területet, amelyen az új aréna épült, Albert Parknak hívják a jövőben.

Szekeres Tamás elmondta, hogy a Groupama Aréna alapvetően ugyan egy futballstadion, ugyanakkor egy rendezvényközpont is, ahol a labdarúgó-mérkőzéseken kívül számos egyéb nagy eseményt is meg tudnak rendezni. Már több neves külföldi fellépő képviselőivel is megkezdték a tárgyalásokat és a tervek szerint jövő júniusban már nagy koncerteknek is otthont adhat a létesítmény.

A stadion bejárásakor lapunkkal közölték, hogy 34 sky boxból 32 fognak értékesíteni. Ezek közül már 16-ot eladtak, az áruk évi 56-80 ezer euró plusz áfa. A kiemelt box ára évi 156 ezer euró plusz áfa. Ezeket a 13-16 fős helyeket 3 évre kell megvásárolni. Azt nem árulták el, hogy kik vásároltak ilyen boxokat, annyit árultak el, hogy több üzleti szegmens is képviselteti magát, így a gyógyszergyártás, az agrárium, a pénzintézetek és a biztosítók is képviseltetik magukat. A VIP Gold ülőhelyek évi 2400 euró plusz áfába kerülenk. Az első két hétben eddig több mint 4000 bérletet adtak el. A legolcsóbb B-közép kategóriás bérlet 27 ezer 100, míg a legdrágább 60 ezer 700 forintba kerül évente azopknak, akiknek korábban nem volt bérlete.
A gyepszőnyeg 80 százalékban vetett fű és 20 százalékban műanyag, a dróthálós rendszer miatt tartósabb lesz a játéktér. Télen sem engedik egy fok alá a játéktér területét. hogy elkerüljék a fagyásokat.

Kubatov Gábor lapunknak elmondta, hogy a hazai és a vendégszurkolókat külön útvonalon engedik be, így csak a stadion szemközti lelátóin láthatják meg először egymást. A beléptetőrendszer vénalenyomat alapján azonosítja a szurkolókat. Az FTC elnöke bízik benne, hogy nemcsak Európa legkorszerűbb helyszínét tudják garantálni a látogatóknak, hanem egy egyedülállóan megbízható és komfortos szórakozási lehetőséget tudnak majd biztosítani a szurkolóknak, ahová a  családtagokat is el lehet majd vinni. A stadionbejárás alkalmával kiderült, hogy a Ferencváros meccsein maximum 13 százalék a nők aránya, míg mondjuk egy Dortmund mérkőzésen ez 30 százalék.

A Ferencváros stadionjának megnyitója augusztus 10-én lesz a Chelsea ellen. Kubatov lapunknak nem árulta el, hogy mibe kerül a Chelsea vendégjátéka, annyit közölt, hogy a mérkőzés nyereséges lesz.

A 14 hónap alatt elkészült 22 ezer 500 férőhelyes, fedett lelátós aréna eredetileg 13,488 milliárd forintba került, de később ez az összeg 114,735 milliárd forintra emelkedett. Az állami vagyonkezelő az FTC stadion bontására, valamint az UEFA előírásoknak és a FIFA ajánlásoknak megfelelő új labdarúgó stadion létesítésére a Market Építő Zrt.-vel kötött szerződést. A közel 1,247 milliárdos többlet az indoklás szerint a beruházás műszaki tartalmának növelése, illetve a funkcionális megfelelőség jobb biztosítása érdekében történt. Információink szerint ilyen többletköltséget jelentett például a világbajnokságon is látott gólvonaltechnológia alkalmazása a stadionban.

fradi bérlet Szekeres Tamás Ferencváros Chelsea FTC Albert Flórián sky box groupama garancia biztosító stadion LUSS Kubatov Gábor yann ménétrier Lagardére Unlimited Stadium Solutions Kft. Market Építő Zrt.