Világgazdaság

Megint nagyot kaszáltak a biztosítók

Az egy évvel korábbihoz képest több mint 5 százalékkal, 200 milliárd forint közelébe nőtt a biztosítók díjbevétele az idén a második negyedévben, az első negyedévihez viszonyítva ugyanakkor 16,6 százalékkal csökkent, elsősorban az éves gyakoriságú díjfizetések bázishatása miatt - írja a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a honlapján publikált tájékoztatóban.

Az éves, 5,6 százalékos díjbevétel-növekedés mögött az életbiztosítási üzletág 7,5 százalékot meghaladó, valamint a nem élet üzletág 3,3 százalékos mértékű bővülése áll. Az előző negyedévhez képest az életbiztosítási díjbevételek 6,5 százalékkal estek vissza, a nem élet üzletág díjbevételei pedig jelentősen, 27 százalékkal estek. Utóbbi kiugró mérték oka, hogy egyes ágazatokban jellemző az éves gyakoriságú díjfizetés, így az éves díj egészét az első negyedévben fizetik be.

A szektor szerződésállománya 1,5 százalékkal, 11 millió 927 ezerre nőtt 2013. második negyedévéhez viszonyítva, az élet üzletágban 1,8 százalékkal csökkent az állomány, a nem élet üzletágban azonban 2,5 százalékkal bővült - írja a MNB. A biztosítói szektor szavatolótőke-ellátottsága továbbra is stabil. Az élet üzletágban mind 2013. második negyedév végéhez mind pedig 2014. első negyedév végéhez képest kismértékben csökkent a tőkefeltöltöttség, de még így is meghaladja a 213 százalékot. Növekedett ugyanakkor a nem élet üzletág szavatolótőke-ellátottsága mind az előző év azonos időszakához, mind pedig a 2014. első negyedév végi szinthez viszonyítva - olvasható az MNB tájékoztatójában.

Nissan Magyar Nemzeti Bank (MNB) MKB Bank kutatás turizmus K&H Bank Zrt. makroadatok Raiffeisen szerencsejáték Oroszország AXA Bank Europe Vlagyimir Putyin oktatás energetika Nokia makromutatók mezőgazdaság Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt A munka világa Tarlós István utazás Budapest Airport Európai Unió Egyesült Államok Mercedes-Benz Adórendszer Magyarországon