Világgazdaság

A jövőben is lesz reklámadó, november 20-ig kell befizetni

Adózás A reklámadó beváltotta a hozzáfűzött reményeket, ezért hasonlóan más országokhoz, a jövőben is lesz reklámadó hazánkban – közölte tegnap a Nemzetgazdasági Minisztérium. Hozzátették: 2014. augusztus 21-ig több mint 700 adózótól érkezett bevallás a NAV-hoz, a befolyt bevételek a kormány előzetes várakozásának megfelelnek. A Magyar Államkincstár adatai szerint eddig konkrétan 1,3 milliárd forinttal gyarapodott a költségvetés. Az RTL csoport összesen 1,054 milliárd forintot, ebből az RTL Klub (Magyar RTL Zrt.) 854,7 millió forintot fizetett ki reklámadóként – tudtuk meg korábban a társaság sajtóosztályától. Az adót két egyenlő részletben, 2014. augusztus 20-ig és 2014. november 20-ig kell befizetni. A 2015-ös büdzsé tervezetében pedig 6 milliárd forint bevétellel számol a kabinet.

„A Magyar Reklámszövetség valósan tárgyalásokat kezdeményezett a Nemzetgazdasági Minisztériummal annak érdekében, hogy rámutasson a reklámadó káros médiapiaci és gazdasági hatásaira” – közölte tegnap az MRSZ. Álláspontjuk változatlan: az iparág számára az egyetlen és legfontosabb cél a törvény rövidtávú kivezetése. A tiltakozások kezdetén úgy fogalmaztak, hogy a jogszabály a koncepcionális megalapozatlanságon túl számos részletében ködös és alkalmazhatatlan: a saját reklám adóztatásának ötlete – azon túl, hogy mindenféle gazdasági racionalitást nélkülöz – jelenlegi megfogalmazása alapján komoly praktikus, számítási problémákat is felvet az körének megállapítását és a fizetendő adó összegének meghatározását illetően.

A kormány egyértelművé tette: ha szükséges, a brüsszeli intézmények előtt is ki fog állni a reklámadóért. Kitartanak amellett, hogy minden gazdasági szereplőnek arányosan ki kell vennie a részét a közteherviselésből. Az RTL-csoport hivatalos panaszt nyújtott be az Európai Bizottságnál a reklámadó miatt.

választás 2014 TV2 makroadatok Orbán Viktor Oroszország energetika makromutatók dávid ferenc hitel Európai Unió Költségvetés 2015 biztosítás