Világgazdaság

Ismerős trükkel mérséklődik majd az adósság az idén és jövőre is

A Nemzetgazdasági Minisztérium átírt néhány számot a büdzsé tervezetében azután, hogy a Költségvetési Tanács véleményt mondott a 2015-ös költségvetésről.

Mint lapunk megírta, a kormány kissé felültervezte az áfabevételeket: összesen közel 158 milliárd forinttal, több mint 5 százalékkal szednének be több forgalmi adót az ideinél.

Az Átlátszó adatigénylési rendszerén keresztül kiadott információk szerint a KT még azt látta, hogy a kormány 3153 milliárd forintot szedne be áfából, a törvényjavaslatba azonban már 3171 milliárdot írtak. Az országvédelmi alap emelésével párhuzamosan úgy növelték közel 20 milliárddal az áfabevétel előirányzatát, hogy nem változtattak a makrogazdasági prognózison.

Az indoklásban viszont azt írták, hogy az elektronikus közúti áruforgalmi rendszerből és az élelmiszer-értékesítő automaták erősebb adóhatósági felügyeletéből több tízmilliárd forintot várnak. (A KT a fogyasztási adóknál jelentős kockázatot azonosított a feketegazdaság és az adócsalók elleni közdelemből származó többletbevétel kapcsán.) A távközlési adóból és a személyi jövedelemadóból kevesebbet bevételt prognosztizálnak, mint a KT-nak elküldött javaslatban.

Az adatigénylésből kiderül: az NGM az idei finanszírozási terv szerint december végére 600 milliárd forint alá csökkentik a Prémium Euró Magyar Államkötvények állományát a novemberre várt közel 900 milliárdról. Ezt az adósságcsökkentő trükköt tavaly is alkalmazták: egy nagy vevő visszaválthatja a papírokat az idei év végén. A kormány saját tartalékait is csökkenti: a Kincstári Egységes Számla egyenlege november végére 980 milliárdról 300-ra mérséklődik. A dokumentum szerint jövőre is segít a tartalékok leépítése az adósságcsökkentésben.

Őszi ülésszak sport Tőzsdei elemzések Ukrajna Joseph Stiglitz Orbán Viktor Oroszország Hitelek: lakás energetika autó A KSH jelenti Reklám és Média fogyasztási cikkek Élelmiszerpiac hitel Botrányok a politikában Európai Unió Fővárosi ügyek önkormányzati választások Adórendszer Magyarországon