Világgazdaság

A Richter megállapodást kötött a Bayerrel

10 éve nem látott lépés, Oroszországot bóvliba vágta az S&P hitelminősítő. A befektetők körében már eddig is ennek megfelelően kezelték, így erőteljes piaci reakcióra nem számítunk. Mondhatni a hitelminősítők megint csak a piac mögött kullognak, hónapokkal lemaradva - olvasható az Erste elemzésében.

A hazai piacot is végre megtalálták a befektetők. Száguld a Magyar Telekom árfolyama, köszönhetően a rendkívül alacsony hozamkörnyezetnek. Az alapjában véve osztalékpapírként elkönyvelt részvényünknek sokat segít, hogy már a 15 éves magyar hozamok is épphogy csak 3% fölött vannak, így bármilyen mértékű egyre vonzóbbá válik. Amíg folytatódik a hozamok csökkenése, addig folytatódhat a Magyar Telekom szárnyalása is.

Az OTP ismételten a 3820-3830 pont közötti ellenálláshoz érkezett, így ma megint megpróbálkozhat a szint áttörésével. A Richter ismét pozitív hírt közölt, ezúttal a Bayer-rel hoztak tető alá egy megállapodást, ami támogathatja ma a részvényt, így ellensúlyozva a negatív híreket Oroszország felől.

Kismértékű emelkedésre számítunk a mai kereskedésben.

Nemzetközi hírek
USA

- Óvatos emelkedés jellemezte tegnap a vezető tengerentúli börzéket (Dow 0,04%, Nasdaq 0,3%, S&P500 0,25%).
- Szükségállapotot hirdettek 400 km hosszan USA északkeleti partvidékén, ami közel 60 millió embert érint, és New York, New Jersey, Connecticut és Massachusetts államra vonatkozik. Orkán erejű szélre és közel egy méteres hóra számítanak, 5200 repülőjáratot töröltek.
- Tegnap nem érkezett fontos makrogazdasági adat a tengerentúlról, a mai kereskedésben azonban számos adatot fognak publikálni a gyorsjelentések mellett. Újlakás értékesítési adatokat illetve Conference Board fogyasztói bizalmi indexet és S&P/Case Shiller házár indexet publikálnak a délutáni órákban.
- A Microsoft 26,47 milliárd dolláros árbevételt el, kissé felülmúlva a 26,29 milliárd dolláros Bloomberg konszenzust. Az egy részvényre jutó egyszeri tételek nélküli eredmény 77 cent lett, szintén felülmúlva a 75 centes elemzői várakozásokat. Egyszeri hatást főként a Nokia átvételéhez kapcsolódó átalakítások és létszámleépítés eredményezett. A várt fölötti árbevétel ellenére a Windows értékesítései elmaradtak a várakozástól. Egyrészt gyengén teljesített Japán és Kína, ahogy a PC eladások is ezekben a régiókban, másrészt főként a vállalatoknál az előző negyedévben már lecserélték a Windows XP-t, így a szoftver beruházások mesterségesen előretolódtak. Így az év végén megjelenő Windows 10 kiemelt fontosságú lesz majd. A Microsoft Surface tabblet értékesítése 24%-kal növekedett, a felhő alapú szolgáltatások árbevétele megduplázódott és szintén jól teljesített az Xbox konzol a karácsonyi időszakban, amiből 6,6 millió darabot értékesítettek. A telefonüzletág árbevétele 2,2 milliárd dollár lett, 10,5 millió darabos értékesítéssel, ami 13%-kal több mint az előző negyedévben, de értékben alacsonyabb, mint az előző negyedévi 2,6 milliárd dollár. A zárás után publikált eredmény megjelenését követően a határidsős kereskedésben 4%-os mínuszban tartózkodik a Microsoft az árbevételi szerkezet eltolódása miatt.
- Marissa Mayer, a Yahoo elnöke a mai napon zárás után megjelenő gyorsjelentést követően az Alibaba és a Yahoo Japan értékével kapcsolatos bejelentésre készül. Egyesek szerint a fő tevékenység és az ászai részleg szétválasztására is sor kerülhet, ha bejelentik az AOL-lel való egyesülést, ugyanis így jelentős adókedvezményt érhetnének el a tranzakció során.
- Az IBM 100 ezer munkavállaló elbocsátás tervezi (munkaerő 26%-a), ami a cég történetének legnagyobb leépítését is jelentené egyben a Forbes értesülései szerint.
- Gyorsjelentés dömping lesz ma délután a tengerentúlon, zárás után jön többek között az Apple és a Yahoo eredménye.
- Az Apple bevételei 17%-kal emelkedhetnek elérve a 67,4 milliárd dollárt. Az EPS 2,56 dollárra növekedhet a tavalyi 1,45 dollárról. Az iPhone értékesítések 51 millió darabról 65,5 millió darabra nőhetnek (ez a Wall Street konszenzus közepe). Az UBS 69,3 millió darabos, a kínai KGI 73 millió darabos eladást vár.

Európa
- Tovább tudtak emelkedni az európai tőzsdék. A FTSE 100 index 0,29%-kal, a CAC 40 index 0,74%- kal, míg a DAX index 1,40%-kal került feljebb a kereskedésben.
- A hírek szerint a baloldali Sziriza a jobboldali Független Görögök pártjával lép koalícióra. A piac nem nézi túlságosan jó szemmel ezt a kezdeményezést, hiszen Görögország CDS felára 100 pontot emelkedett napközben, ezzel elérve az 1270 pontos szintet. A pénzügyminiszter-jelölt próbálta hűteni a kedélyeket, és azt mondta, hogy a Grexit nincs napirenden, és az EU-val sem szeretne konfrontálódni.
- A Nemzetközi Valutaalap álláspontja egyértelmű, hiszen elutasítja a görög államadósság leírásának lehetőségét. A futamidő vagy a kamattartalom átstrukturálását azonban már nem utasítanák el ilyen kategorikusan.
- A Standard & Poor’s egy fokozattal, bóvliba vágta Oroszország szuverén adósbesorolását. Az eddigi „BBB-” besorolást „BB+” kategóriába került negatív kilátás mellett. A Fitch és a Moody’s is hasonló lépésre szánhatja el magát a következő hónapokban.
- 10:30-kor érkezik a brit negyedik negyedéves ami év/év alapon 2,8%-kal bővülhet.

Olaj, arany
- A kőolaj egy nagyon szűk tartományban mozgott tegnap, és utoljára 2009-ben zárt olyan alacsonyan, mint tegnap, 45 dolláron. Az OPEC főtitkára azt mondta tegnap, hogy az olaj árfolyama elérhette a mélypontját, és hosszabb távon az elmaradó beruházásoknak köszönhetően akár 200 dollár is lehet egy hordó olaj. A júniusi OPEC ülésig a korábbi döntésnek megfelelően a kitermelés változatlan szinten maradhat.
- Az arany piacán korrekció indult és 1.280 dollárig esett tegnap a kurzus. Rövidtávon az 1.252 dolláros 200 napos mozgóátlagot is visszatesztelheti az árfolyam.

Devizák
- A forint erősödése átmenetileg véget ért pénteken, és a tegnapi kereskedésben visszapattant a 309,6-nál húzódó 200 napos mozgóátlagról az árfolyam. A nap elején még intenzív volt az emelkedés, de 312-ről zárásra 310,5-ig esett vissza az EURHUF. A hajnali kereskedésben már 311 fölé kapaszkodott az árfolyam, és rövidtávon a 316-os ellenállást is visszatesztelheti a kurzus.
- 11 éves mélypontról fordult az EUR/USD devizapár tegnap, az 1,11-es szint fogta meg a kurzust, és 1,123-ig rugaszkodott el felfelé az árfolyam. Technikai alapon az 1,15-ös szintet is visszatesztelheti a kurzus.
- Kelet-Ukrajnában ismét kiújultak a harcok, ami rányomta a bélyegét az USDRUB árfolyamára. Az orosz fizetőeszköz több mint 6%-ot gyengült tegnap 66-ig. A reggeli kereskedésben már 67,6-nál jár a kurzus, amely új havi csúcsot jelent az USDRUB árfolyamában. Ráadásul Oroszország leminősítése is hozzájárult a rubel gyengüléséhez.

Távol-Kelet
- A Nikkei 1,7%-ot emelkedett, a Hang Seng 0,5%-ot, a Shanghai index pedig 1,1%-ot csökkent.
- A kínai statisztikai hivatal közleménye szerint a vállalati profitok 8%-kal estek vissza a tavaly decemberi értékhez képest. Ez a legnagyobb mértékű visszaesés 2011 októbere óta a profitokban. Elsősorban az olaj- és bányatársaságok teljesítettek jól.

Határidős piacok
- Az amerikai határidős piacok a negatív, míg az európaiak a pozitív tartományban voltak ma reggel.

Vállalati hírek
- A Richter bejelentette, hogy a Bayer HealthCare-rel licenc és forgalmazási megállapodást kötött a Bayer transzdermális fogamzásgátló tapaszának értékesítéséről. A Richter a készítményt Lisvy® márkanév alatt forgalmazza az Európai Unióban, más európai országokban, valamint a latin-amerikai térség néhány országában. A készítmény az Európai Unióban történt engedélyeztetést követően, 2014 első negyedévétől kezdve az európai országok többségében fokozatosan megkapta a nemzeti forgalomba hozatali engedélyeket is. A szerződés aláírásakor teljesített mérföldkő kifizetés mellett a Richter további mérföldkő kifizetéseket teljesít a termék forgalomba hozatalának függvényében. A termék piaci bevezetését követően a Bayer további forgalomhoz kötött royalty bevételekre jogosult. A megállapodás értelmében a Richter a felelős a forgalomba hozatalt követő minőségi vizsgálat elvégzéséért és finanszírozásáért. A hír alapvetően pozitív, és mindenképpen támogathatja a részvényár emelkedését, ugyanakkor a tranzakció pénzügyi részleteinek hiánya csillapíthatja a kedvező piaci reakciót.
- A Reuters meg nem nevezett banki forrásokra hivatkozva azt írja, hogy az OTP megemelheti a szlovén Nova KBM bankra adott 130 millió eurós ajánlatát, amennyiben a bankról a privatizációt megelőzően leválasztják a lízingcéget és a szerb leányt. A másik érdeklődő, az Apollo nevű magántőke társaság 200 millió eurós ajánlatot tett a szlovén bankra, így egyelőre az Apollo tűnik befutónak. A hír egyelőre semleges.

A JPMorgan alulteljesítőről felülteljesítőre javította az Axa részvényekre vonatkozó besorolását, miközben a célárfolyamot 17,3 euróról 22,4 euróra javította. A nettó profit előrejelzést 6%-kal javította 2015-re, és 13%-kal 2016-ra vonatkozóan.

A Goldman semlegesről eladásra rontotta a BMW papírokra vonatkozó besorolását.
Az Exane felülteljesítőről semlegesre rontotta a Daimler-re vonatkozó besorolását 86 eurós célárfolyam mellett.
A Goldman törölte a vételi listájáról a Daimler papírokat, de a papírokhoz tartozó besorolás maradt vétel.
A Siemens az év első pénzügyi negyedévben 17,4 milliárd eurós árbevételt ért el, felülmúlva a 17,1 milliárd eurós előrejelzést. Az adózott eredmény ugyanakkor csak 1,08 milliárd euró lett, elmaradva az 1,19 milliárd eurós várakozástól. A Siemens megerősítette a 2015-ös előrejelzéseket, mely alapján több mint 15%-os EPS növekedésre, és 10-11% közötti üzemi eredményhányadra számít. A vállalat árbevétele az egészségügyben és az energiatermelés területén csökkent, amit ellensúlyozott a többi terület növekedése. A várttól elmaradó profit hatására az árfolyam csökkenésére számítunk ma.

Gazdasági hírek
- Kamatdöntő ülést tart ma a jegybank monetáris tanácsa. A piac tartásra számít.

 

tech UniCredit Jean-Claude Juncker Alekszisz Ciprasz Anton Sziluanov