Világgazdaság

Az USA-ból érkező befektetésekre jut a legtöbb munkahely

Az Egyesült Államokból érkező befektetésekből jön létre a legtöbb új munkahely azon beruházások közül, amelyek elindításában a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) részt vett 2014-ben - mondta el a HIPA elnöke, Ésik Róbert. A befektetésösztönző ügynökség tavaly 60 beruházás elindításában vett részt, amelyek összértéke meghaladja az 1,66 milliárd eurót, és csaknem 11 ezer új munkahelyet hoztak létre Magyarországon.

A legtöbb működőtőke - csaknem 500 millió euró értékben - indiai vállalatok befektetéseiből érkezik. A második legnagyobb beruházó Kína, nem egészen 200 millió eurós beruházási volumennel, a harmadik Japán 150 millió euróval. A létrejövő munkahelyek számát tekintve az amerikai beruházásokat (2700 új munkahely) az indiai (1600 munkahely) és a német (1400 állás) befektetések követik. A szektorok közül kiemelkedik a járműipar, a befektetések összértékének több mint a fele – csaknem 870 millió eurónyi beruházás – itt valósul meg. A legtöbb új munkahely a járműiparban és a szolgáltatóközpontokban létesül (3500, illetve 3600 új állás); vagyis az összes új munkahely mintegy kétharmada e két területen jön létre. A területi eloszlás változatlan, 2014-ben is Közép-Magyarország, valamint Észak- és Nyugat-Dunántúl régiókba érkezett a legtöbb új beruházás, noha a HIPA igyekszik a kevésbé fejlett magyarországi régiókat is a befektetők figyelmébe ajánlani. A járműiparnak az új beruházásokon belüli súlyával kapcsolatban Ésik Róbert megjegyezte, érdemes továbbra is erre koncentrálni, mert ebben az iparágban jelentős a beszállítói kör, vagyis egy-egy új autóipari beruházással sok magyar kkv-nak nyílik lehetőség. A járműipar és a szolgáltatóközpontok várhatóan 2015-ben is kiemelt szektorok maradnak; a HIPA jelenleg 96 beruházási projektről tárgyal, ha ezek mind megvalósulnának, 18 ezer új munkahely jönne létre – mondta el Ésik Róbert –, ebből több mint 8 ezer a járműiparban és a szolgáltatóközpontokban.

NAV EKB tech makroadatok Lázár János Orbán Viktor Magyar Turizmus Zrt. Edward Snowden Szijjártó Péter makromutatók Útdíj A munka világa konferencia Varga Mihály Egyesült Államok Barack Obama Egészségügy - Gyógyítás