Világgazdaság

Alacsony volt a részvétel délelőtt a francia helyhatósági választásokon

A választásra jogosultak 15,63 százaléka adta le vasárnap délig szavazatát Franciaországban, a helyhatósági választások második fordulójában - közölte a francia belügyminisztérium.

Ez két és fél százalékponttal kevesebb a múlt vasárnapi első fordulóhoz képest, ami részben a nyári időszámításra való átállással is magyarázható. A franciák 101 megye összetételéről döntenek a következő hat évre. 

"Na, vajon felkeltek-e ma reggel az emberek?" - kérdezte Francois Hollande államfő, amikor reggel 9 órakor leadta szavazatát az ország középső részén található Correze megyében, amelyet személyesen irányított 2008 óta 2012-es elnökké választásáig.

A részvétel egyébként meghatározó lehet az eredmény szempontjából. Az első fordulóban, amelyen a 43 millió választópolgárnak csak a fele vonult az urnákhoz, a kormányzó szocialisták a harmadik helyre szorultak, ezért a kampányt személyesen vezető Manuel Valls miniszterelnök a két forduló között mozgósításra és összefogásra kérte a baloldali tábort, elsősorban annak megakadályozására, hogy a szélsőjobboldali Nemzeti Front mandátumhoz jusson. 

Marine Le Pen pártja ugyanis a választókörzetek felében bejutott a második fordulóba, miközben a Szocialista Pártnak jelöltjei a körzetek negyedében kiestek múlt vasárnap. A Nemzeti Front 25,1 százalékkal minden idők legjobb eredményét érte el az első fordulóban. Egy évvel a tavaly márciusi önkormányzati, majd májusi európai parlamenti választásokon tapasztalt előretörés után a megszólalásaiban a bevándorlás, a közbiztonság és a gazdasági hanyatlás témaköreire koncentráló szélsőjobboldal múlt vasárnap ténylegesen is hárompártivá tette a francia politikai életet, az FN a helyi politikában is megkerülhetetlen erővé vált.

A második fordulóban pedig a déli Vaucluse, valamint a nagy munkanélküliséggel küszködő északi Aisne megyék irányításának megszerzésére is van esélye. Az első fordulóban a baloldal teljesen megosztott volt, sem a Zöldek, sem a szélsőbaloldal nem támogatta a számukra túlzottan liberális gazdaságpolitikát folytató szocialista kormányt.

A Nicolas Sarkozy vezette jobbközép Népi Mozgalom Uniójának (UMP) sikerült ezt kihasználnia és centristákkal szövetségben az élen végzett a szavazatok 29 százalékával. A második fordulóban a jobboldal tovább is növelheti előnyét, s akár 70-80 megye irányítását is megszerezheti, ami hatalmas pofont jelenthet Francois Hollande államfő és pártja számára.

A kormány politikájában ugyanakkor a vereség után sem várható irányváltás. Valls menesztése sem várható, de sajtóértesülések szerint az államfő a közeljövőben kisebb kormányalakítást akar végrehajtani. A szavazóhelyiségeket a kisebb szavazókörökben este 6, illetve 7 órakor zárják le, a nagyvárosokban este 8 óráig lehet szavazni.

infrastruktúra-fejlesztés Szél Bernadett