Világgazdaság

FT: Brüsszel nem engedélyezi a paksi bővítést, bukhat a nagy üzlet

Igencsak nagy bajba kerülhet a magyar kormány, ha igaz a Financial Times értesülése: a lap szerint az Európai Bizottság nem járul hozzá a nukleáris fűtőanyag oroszországi importjához. Ez azt jelenti, hogy hacsak az orosz fél nem változtat a szerződési feltételei alapjain, blokkolhatják a 12 milliárd eurós üzletet.

Az Európai Bizottság nem járul hozzá a nukleáris fűtőanyag oroszországi importjához - írja a Financial Times.

A lap arról ír: vita alakult ki az Euratom és a paksi bővítést irányító Roszatom között a nukleáris fűtőanyag importjáról. Az Euratom problémája az volt, hogy Magyarország egyedül Oroszországtól hozott volna nukleáris üzemanyagot.

Az Euratomnak engedélyezni kell minden hasadóanyag-importot.

Az Euratom elutasította a magyarok kérelmét, ezt Magyarország megfellebbezte. A Financial Times három forrásra hivatkozva azt állítja: az Európai Bizottság egyértelműen az Euratom mellé állt az ügyben. Ez ugyan papíron nem jelenti a projekt teljes blokkolását, a gyakorlatban viszont megakadályozhatják a 12 milliárd eurós magyar-orosz üzletet, de legalábbis komoly egyeztetésekre lesz szükség, és változtatásokra a szerződésben.

Az FT arról ír: titkos tárgyalások után hozta meg a végleges döntést az Európai Bizottság. A projekt folytatásához az orosz félnek kellene változtatni a szerződés feltételein a lap szerint.

Navracsics: valóban így döntött az EB

Navracsics Tibor, az EU magyar biztosa megerősítette az Indexnek, hogy az Európai Bizottság megtárgyalta és jóváhagyta az Euratom javaslatát, ami a magyar kormány és Oroszország közt létrejött paksi bővítésről szóló megállapodást blokkolja.

Navracsics elmondta, hogy ezekről jelentésekről az Európai Bizottságban  nem szoktak szavazni, most sem tették.

Navracsics azt is elmondta, hogy a bizottság megkérdezte a magyar kormányt, hogy nyilvánosságra hozhatják-e a jelentést, de még nem kaptak rá választ, most pedig ki is szivárgott a lényeg.

A kormány cáfol

Határozottan cáfolta a Financial Times értesüléseit Giró-Szász András kormányzati kommunikációért felelős államtitkár az MTI-nek. Az MTI kérdésére azt mondta: nem igaz, hogy az blokkolta volna az atomerőmű építését.

Giró-Szász András hozzátette, hogy az ügyben helyreigazításért folyamodtak a Financial Times szerkesztőségéhez.

Számos EU-tisztségviselő aggodalmának adott hangot, hogy Moszkva energiapolitájával megosztja Európát, és aláássa a térség konszenzusát a kelet-ukrajnai helyzet miatti szankciók ügyében – írta a Financial Times.

FHB NyRt. energia fűtőelem Lázár János Oroszország atom Roszatom Paks Kövér László mezőgazdaság Jobbik-ügyek euratomRoszatom