Világgazdaság

RTL-vezér: nem változik a Híradó kritikus hangneme

Az RTL Klub új vezére szerint nem változik a Híradó kritikus hangneme. Andreas Rudassal a Népszabadság készÍtett interjút.

Nem változik az RTL Klub Híradójának kormánykritikus hangneme, és bár a csatorna tiszteletben tartja mindenkinek a privát szféráját, nem fog elmenni olyan ügyek mellett, amikor azt látja, hogy valaki azért élvez előnyt, mert egy politikus családtagja - nyilatkozta a Népszabadságnak Andreas Rudas, az RTL Klub ideiglenes vezérigazgatója. Rudas szerint nem a reklámadó miatt kritikusabb a híradó hangneme, hanem azért, mert a nézőik több politikára kíváncsiak.

Andreas Rudas leszögezte: az RTL csoport nem állapodott meg a magyar kormánnyal, nem kötött semmilyen alkut. Elmondása szerint mindössze annyi történt, hogy a Lázár Jánossal folytatott találkozókon a felek rögzítették az álláspontjukat.

Arra a kérdésre, hogy visszakérik, visszaperlik a reklámadóra eddig befizetett több milliárd forintot, Rudas azt válaszolta, hogy a vállalatnak meg kell várnia az Európai Bizottság végleges határozatát és a reklámadóról szóló törvénymódosítást, s csak annak alapján dönthet, hogy visszakéri-e a pénzét.

Dirk Gerkens távozásáról szólva Rudas több szempontot említett. Emlékeztetett, hogy Gerkens tizennégy évig volt az RTL Klub vezérigazgatója s mint mondta, a szakember Magyarországon nem is érezte igazán jól magát. "Féltette a családját, ezért ők külföldre költöztek, ő is védelmet kért, ezért jártak vele testőrök. Az RTL Csoport azt érzékelte, hogy bár az RTL Klub a legsikeresebb, legnézettebb televízió Magyarországon, a cég budapesti felső vezetése részéről volt egyfajta távolságtartás a magyar társadalomtól. Ezért most olyan új vezetőt keresünk, aki beszél magyarul, beleszületett ebbe a kultúrába. Mi magyarok kicsit speciálisak vagyunk, kell érteni a humort, a kultúrát, a gondolatokat" - mondta Rudas.

Az ideiglenes vezérigazgató hangsúlyozta: nem fog változni a Híradó hangneme. "Az RTL Csoport összes televíziójának híradója egész Európában közszolgálati hangnemet üt meg. Kritikusak vagyunk a kormánnyal és az ellenzékkel, s leginkább azokkal a témákkal foglalkozunk, amelyek érdeklik a nézőket, mert befolyásolják, alakítják az életüket. Mindig nagy hangsúlyt helyezünk arra, hogy a kritizált fél is elmondhassa az álláspontját" - nyilatkozta a Népszabadságnak adott interjújában Andreas Rudas.

Andreas Rudas dirk gerkens RTL Klub