Világgazdaság

Leállt a Bloomberg, elmaradt a kötvényaukció

Elhalasztotta a mára tervezett 3 milliárd fontos kincstárjegy-aukciót a brit államadósság-kezelő (DMO), egy platform technikai problémáira hivatkozva, az előzetes ajánlatokat törölték.

A platform technikai problémáin azt kellett érteni, amit addigra már kereskedők tízezrei tudtak szerte a világon: nem működött a kötvénypiaci ügyletek legfőbb közvetítőjének számító Bloomberg-hálózat, leálltak a terminálok. A The Guardian által idézett piaci információk szerint más kötvénykibocsátások is leálltak világszerte. Az üzemszünet több mint két óráig tartott, ilyen hosszú leállásra még nem volt példa – nyilatkozta a Bloomberg szóvivője a Financial Timesnak.

A gazdasági hírügynökség égisze alá tartozó szolgáltató formálisan nem egy kereskedési platform, hiszen nem hozza össze az eladási és a vételi ajánlatokat, csak közzéteszi őket. A kereskedők az ugyancsak a Bloomberg-terminálok révén elérhető chaten kommunikálva hozzák össze az ügyleteket – a leállás idején most főleg a Twitteren kommentálták a történteket.

Az üzemszünet az első kommentárok szerint ismét felveti azt a problémát, hogy a pénzügyi felügyeleteknek felül kellene vizsgálniuk a Bloomberg státusát. Európában az államkötvények elektronikus kereskedésének 37 százaléka a Bloomberg termináljain zajlik le – írta például a ft.com.

Tavaly több mint 315 ezer előfizető használta a Bloomberg-terminálokat, az előfizetési díj felhasználónként évi 24 ezer dollár.

Tavaszi ülésszak - Vita sztrájk kutatás Varga István OTP K&H Bank Zrt. IMF sport Nyugdíjkérdés Magyarországon Lázár János Ukrajna Csányi Sándor Oroszország oktatás görög adósság A KSH jelenti brókerbotrány A munka világa Quaestor ING Varga Mihály Európai Unió Egyesült Államok Egészségügy - Gyógyítás