Világgazdaság

MNB: forintosítás nélkül jelentősen gyengült volna a pénzügyi rendszer stabilitása

A devizahitelek forintosítása nélkül a pénzügyi rendszer stabilitása jelentősen meggyengült volna, az elszámolással és a forintosítással azonban jelentősen csökkent a magyarországi pénzügyi rendszer, és ezen keresztül az egész ország sérülékenysége - hangsúlyozza a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ma megjelent pénzügyi stabilitási jelentésében.

A jegybank kifejti, hogy ezekkel a lépésekkel Európa egyik legmagasabb háztartási devizahitel kitettsége az egyik legalacsonyabbá vált, a bruttó hazai termék (GDP) arányában 14 százalékról 1 százalékra csökkent.

Bár a bankok "toxikus eszközeinek" nagy része eltűnt, továbbra is kockázatot jelent a nemteljesítő hitelek magas aránya, a devizaalapú személyi és autóhitelek léte, valamint az eszköz és forrásoldal közötti lejárati eltérés, amelyek szabályozási beavatkozásokat tesznek szükségessé.
   
Az MNB szerint a javuló tendenciák ellenére a vállalati hitelezés dinamikája még mindig elmarad a gazdasági növekedést fenntartható módon támogató szinttől. Ezen átmenetileg a növekedési hitelprogram (nhp) kiterjesztése, az nhp+ segít, de szükség van a piaci hitelezés élénkülésére is - közölték.

 

devizahitel pénzügyi stabilitás forintosítás MNB