Világgazdaság

Külföldi embercsempészek ellen javasol vádemelést a rendőrség

Vádemelést javasol a rendőrség három külföldi embercsempész ellen, aki a gyanú szerint mintegy kétszázötven embert próbált Olaszországba és Németországba juttatni tavaly év végén - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) a rendőrség honlapján.

A nyomozás adatai szerint két román állampolgár és olasz társuk 2014 novemberében és decemberében 16 alkalommal nyújtott segítséget összesen mintegy kétszázötven bevándorlónak az illegális határátlépéshez.
   
A gyanúsítottak egyterű személygépkocsikban vagy lakóautókban vitték Olaszország és Németország felé az illegális bevándorlókat. A hat- és nyolcszemélyes járművekbe gyakran több mint húsz embert zsúfoltak be, akik az út során az autót nem hagyhatták el, szükségleteiket is a járműben kellett elvégezniük - olvasható a közleményben.
 
A hatóságok december 9-én éjszaka a letenyei határátkelő közelében ellenőrizték az egyik gyanúsítottat, aki egy lakóautóban huszonhét afgán állampolgárt próbált átjuttatni a határon. Társát december 22-én igazoltatták a rendőrök Letenyénél, az általa vezetett lakóbuszban huszonegy afgán állampolgár utazott, egyikük sem tudta igazolni személyazonosságát és magyarországi tartózkodása jogszerűségét.
   
A vádlottak beismerték a bűncselekmények elkövetését.
A nyomozás adatai szerint a szervezet tagjai a bűncselekményeket előzetes megállapodás és kölcsönös feladatmegosztás alapján, egymás tevékenységéről tudva, anyagi haszonszerzés céljából követték el.
   
A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai azonosították a szervezet több tagját, és elrendelték a körözésüket. A szervezet egyik vezetőjét, egy 41 éves román állampolgárságú férfit február 21-én a nagylaki határátkelőnél elfogták, további két román állampolgárt, a 38 éves Dita Liviu Catalinát és a 39 éves Olaru Silviut elfogatóparancs alapján keresik a hatóságok.

 

Autók rendőrségEnergetika makroadatok sport szerencsejáték autóipar trafiktörvény energetika Alekszisz Ciprasz görög adósság A KSH jelenti Reklám és Média makromutatók brókerbotrány MSZP-ügyek hitel embercsempész Európai Unió vádemelés biztosítás Adórendszer Magyarországon