Világgazdaság

Kamatcsökkentés Kínában

A kínai jegybank csökkentette a betétek és a hitelek központilag meghatározott kamatát 0,25 százalékponttal - közölte a BBC.

Az egyéves hitelkamatot 4,6 százalékra, a betéti kamatot 1,75 százalékra vágta a People''s Bank of China.

A kínai jegybank a gazdaság lassulása miatt döntött a monetáris expanzió mellett. A kínai gazdaság lassulásától való félelem miatt eladási hullám söpört végig a világ tőzsdéin az elmúlt napokban, miután a globális gazdaságra is negatív hatással lehetnek az ország problémái.

A People Bank of China azzal indokolta a döntést, hogy zuhant a likviditás az elmúlt időszakban – ami nem is csoda, hiszen a kínai naponta 6-8 százalék közötti esést mutatott. Az amerikai tőzsdeindexek esése pedig a világgazdasági válság legsötétebb pillanatait idézték.

A tartalékráta csökkentésére számítottak a szakértők, a meglepetést a betéti- és a hitelkamat csökkentése okozta. A PBoC lépése fellélegzést hozott a világ pénz- és tőkepiacain, igaz, Európában már délelőtt korrekciót láthattunk.

BÉT - Napi események GVH-ügyek infrastruktúra-fejlesztés kutatás turizmus tech makroadatok Vállalati jelentések sport szerencsejáték Lázár János Külföldi lapvélemények Ukrajna Orbán Viktor kamatlábElemzői vélemények Elemzői vélemények Hitelek: lakás oktatás energetika autó görög adósság Reklám és Média makromutatók Részvénypiacok fogyasztási cikkek Élelmiszerpiac A munka világa hitel Microsoft Quaestor utazás Samsung Befektetési lehetőségek Európai Unió Fővárosi ügyek Egyesült Államok Facebook infokommunikáció Egészségügy - Gyógyítás kamat Adórendszer Magyarországon graphisoft