Világgazdaság

Magyarország az egyetlen tagállam, ami nem szállt be az EU-határvédelmi akciókba

Huszonhét EU-tagállam vesz részt a közös uniós határvédelmi műveletekben, az egyedüli kivétel Magyarország.

Valamennyi EU-tagállam közül egyedül Magyarország marad ki a migrációt csökkentő, közös uniós határvédelmi műveletekből - írja a Magyar Nemzet.

A schengeni határok védelmét ellátó uniós szervezet, a Frontex vezérigazgatója, Fabrice Leggeri a lapnak elmondta: elemzéseik szerint a Magyarországot is érintő, Nyugat-Balkánról érkező menekültáradat jelentős része Görögországban lép be az unióba, ezért a tagállamok közös erőfeszítéseit a mediterrán ország külső határaira kell összpontosítani. Igazodva a migránsútvonalakhoz, két akciót vezet a szervezet. A harmincnyolcmillió eurós költségvetésű Triton-művelet a Földközi-tenger középső részét célozza, emellett egyre növelik a 2014-ben indult Poszeidón-művelet költségvetését is, ami a Mediterráneum keleti térségére fókuszál. Ennek az eredeti büdzséje 18 millió euró volt.

A szervezet válaszából kiderült, sem a Triton-, sem a Poszeidón-műveletben nem vesz részt Magyarország. Ezzel Magyarország az egyetlen az unió 28 tagállama közül, amely távol maradt a bevándorlás mérséklését célzó közös erőfeszítésektől.

A Poszeidón-műveletben összesen huszonegy tagállam vesz részt. Ott van köztük Csehország, Lengyelország és Szlovákia is. Segítik a görög hatóságok munkáját a balti és a skandináv országok, de az elsősorban a déli migrációs útvonalak blokkolásában érdekelt olyan államok is nyújtanak itt támogatást, mint Olaszország, Franciaország vagy az Egyesült Királyság.

Autók BÉT - Napi események logisztika raktározás kutatás hivatali visszaélések turizmus migrációÉlelmiszerpiac tech makroadatok Sziget Fesztivál Vállalati jelentések határ Raiffeisen ELMŰ Nyrt. Külföldi lapvélemények autóipar Elemzői vélemények katasztrófák oktatás energetika A KSH jelenti repülés béremelés makromutatók mezőgazdaság átlagkereset Élelmiszerpiac hitel fogyasztóvédelem Deviza- és árupiac Szakszervezet - Érdekképviselet utazás Magyar Posta Zrt. Befektetési lehetőségek Mol Varga Mihály Európai Unió MVM Fővárosi ügyek Egyesült Államok biztosítás ingatlanpiac áruszállítás Egészségügy - Gyógyítás Adórendszer Magyarországon BP (British Petroleum) korrupció