Világgazdaság

Tudja, ki az az Amancio Ortega? Ma ő lett a világ leggazdagabb embere

A Zara alapítója a legtöbb multimilliárdostól eltérően kerüli a nyilvánosságot, most azonban legalább egy rövid időre a figyelem középpontjába került: a tőzsdei siker Bill Gates elé repítette a világ leggazdagabbjainak listáján.

Négymilliárd dollárral nőtt Amancio Ortega vagyona, ezzel hivatalosan is ő lett a világ leggazdagabb embere egy rövid ideig. A 79 éves Ortega azzal került néhány órára a Microsoft-alapító Bill Gates elé a Forbes listáján , hogy az Inditex nevű textil- és ruhagyártó értékpapírjainak értéke óriásit nőtt - azóta úgy állnak a világ tőzsdéi, hogy épp újra Gates a leggazdagabb. A Forbes úgy számol: Ortega vagyona egyetlen nap alatt 4 milliárd dollárral ugrott meg, ezzel 79,8 milliárd dollár az övé. Ez közel 22 ezer milliárd forint, vagyis alig kicsivel kevesebb, mint a magyar költségvetés bevételei vagy kiadásai másfél év alatt, és már több, mint az egy éves azeri

Persze ha megkérdezzük, hogy ki az az Amancio Ortega, a legtöbben valószínűleg nem tudnák a választ - a nyilvánosság elől szinte kényszeresen rejtőzködő üzletember cégét azonban sokkal többen ismerik: a Zara alapítójáról van szó. Ő valóban azt az életutat járta be, amilyen a mesékben szokott lenni a gazdagoké, gyerekkorában a szegény Spanyolországban gyakran éhezett a családja. Már 40 éves volt, amikor megalapította a Zarát, ami a világ egyik legértékesebb divatmárkája lett azóta.

Ortega azonban sok más multimilliárdostól eltérően nem kedveli a nyilvánosságot. Életében mindössze három újságírónak adott interjút, és nyilvános fotót is alig láthattunk róla, amíg azt a New York-i szabályzata miatt nem tették kötelezővé.

 

Bill Gates ortega Zara