Világgazdaság

Egyre többen váltanak téligumira

Egy évtized alatt megduplázódott azoknak az aránya, akik lecserélik a nyári gumiabroncsukat télire. A gyártók, importőrök jó szezonra számítanak.

Iparági becslések szerint éves szinten több mint 1,4 millió új téli személyautó- és kistehergépjármű-abroncs fogy Magyarországon a több mint 1,25 millió nyári mellett. Az abroncsok átlagára körülbelül 19 ezer forint, így a téli piac mérete legalább 26 milliárd forint. A költés, vagyis a szezon pedig már elkezdődött.

“Az elmúlt évek értékesítési adatait és trendjeit figyelve egyre több magyar autóvezető döbben rá arra, hogy az évszaknak – jelen esetben a téli útviszonyoknak – megfelelő abroncsválasztás nemcsak biztonságosabb, de költséghatékonyabb megoldás is – mondta lapunknak Hunyadi Szabolcs, a Bridgestone Magyarország Kft. személyabroncs-üzletág vezetője”. Az autósok néhány hete – az első hójelentés óta – már elkezdték lecserélni a nyári gumiabroncsukat, és ha ez a hullám kitart, akkor nem kell tolongásra számítani a szervizekben – mondta a Világgazdaságnak Rábai Dániel, a Continental Hungaria Kft. ügyvezetője. Az első, szeptemberi, októberi abroncscseréknél mindig a taxivezetők és a flottakezelők céges autói az elsők – tette hozzá Hunyadi Szabolcs.

„Tapasztalatunk szerint november második felétől élénkül a téli átszerelés” – mondta Szilágyi Ákos, Michelin Hungária Kft. személyabroncs-üzletágának értékesítési vezetője, aki hozzátette, hogy pozitív várakozásaik vannak a téliabroncs-forgalommal kapcsolatban. Így van ezzel Rábai is, aki szerint ha a mostani lendület kitart, akkor a gumiabroncsgyártók és -forgalmazók is jó szezonra számíthatnak. A téli abroncsok cseréjénél nagy szerepe van az időjárásnak, ezért nehéz megmondani, hogy pontosan mennyit sikerül majd értékesíteni belőlük – tette hozzá Rábai. A Bridgestone Magyarország Kft.-nél 2015-ben jelentős piacmozgató változásokat nem látnak, de a 2015-ös téli szezonban az értékesítés körülbelül 10-15 százalékos növekedését várják a tavalyi év ugyanezen időszakához képest. A Bridgestone-nál úgy tapasztalják, hogy az elmúlt években némileg megnőtt az érdeklődés a négy évszakos abroncsok iránt. Jellemzően azok az autóvezetők választják ezt a megoldást, akik nagyon kevés kilométert vezetnek az év folyamán. A Michelin Hungária Kft.-nél is további, minimális növekedésre számítanak a téli abroncsok piacán.

Szeptember végéig 9,4 százalékkal több téli abroncsot szállítottak ki a gyártók a kereskedőkhöz, mint egy évvel korábban. Tehát az idei és a tavalyi szezon is jobb volt, mint a gazdasági válság körüli időszakban, amikor az autósok közül sokan megspórolták az abroncscserét. A krízist követően viszont, amint megteremtődött a lehetősége az autósok költésének, nagyobb a hajlandóságuk az átszerelésre – mondta Rábai Dániel, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy nemcsak a biztonságos közlekedés miatt érdemes váltani, hanem azért is, mert több külföldi országban kötelező a téli abroncsok használata. „Azért is érdemes váltani, mert a biztosítási eljárás során is figyelembe veszik, hogy az útviszonyoknak megfelelő abroncs volt-e a járművön” – mondta Mikolai Béla, az Apollo Vredestein Kft. szakértője.

Bánki Erik