Világgazdaság

Ukrajna akár 600 millió dollárt is veszíthet az orosz import-embargó miatt

Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök számításai szerint Ukrajna 2016-ban 600 millió dollárt veszíthet azon, ha Oroszország január 1-jétől életbe lépteti az ukrán termékek bevitelére tervezett embargót.

A kormányfő a kabinet szerdai ülésén ugyanakkor kijelentette, hogy Ukrajna függősége az orosz piactól jelentősen csökkent. Reményei szerint az Európai Unióval kötött társulási szerződés keretében jövőre életbe lépő szabadkereskedelmi megállapodás révén Ukrajna kompenzálni tudja majd az orosz embargó miatti hiányt, hiszen a Nyugatra irányuló exportja növekedhet a vámmenteségnek köszönhetően.

Alekszej Uljukajev orosz gazdaságfejlesztési miniszter szerdán egy tévéinterjúban jelentette ki: mivel Kijev csatlakozott az Oroszországgal szembeni e gazdasági és pénzügyi szankciókhoz, a kormány úgy döntött, hogy "önvédelemből" embargót vet ki január 1-jétől az ukrán termékekre.

Moszkva korábban az ukrán bevitel korlátozására vonatkozó terveit azzal indokolta, hogy félti piacát az Ukrajnán keresztül Nyugatról beáramló ellenőrizetlen származású és minőségű termékektől.

Cecilia Malmström, az EU kereskedelmi biztosa nemrégiben kijelentette: az unió mindent elkövet a tárgyalásokon, hogy Moszkva elálljon az ukrán termékekkel szembeni embargótól, de nem tudja garantálni a sikert. Ajvarasz Abromavicsusz ukrán gazdaságfejlesztési és kereskedelmi miniszter pedig megjegyezte, hogy az embargó elsősorban az orosz fogyasztókat fogja sújtani. Kijev válaszlépéseket helyezett kilátásba, ha Oroszország valóban bevezeti az embargót.

MTI -->

Arszenyij Jacenyuk