Világgazdaság

Húsz elektromos busz áll forgalomba Budapesten

A kormány 3,9 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyújt elektromos buszok beszerzéséhez a Budapesti Közlekedési Zrt-nek (BKV Zrt.)– jelentette be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. Az elektromosjármű-fejlesztésről szóló megállapodást a tárcavezető és Bolla Tibor, a BKV Zrt. elnök-vezérigazgatója írta alá. Az elektromos buszok beszerzéséhez és az infrastruktúra fejlesztéséhez szükséges költségvetési forrást hazánk széndioxid-kvóta értékesítésének bevételei biztosítják - írja a Nemzetgazdasági Minisztérium közleményében.

Az aláírt szerződés szerint a BKV 2016. május 15-ig húsz új, magyar gyártású, tisztán elektromos autóbuszt helyez forgalomba. Az alacsonypadlós, klimatizált buszok 2 tengelyes, háromfázisú aszinkronmotor meghajtásúak vagy ennél fejlettebb technológiát képviselnek majd. A megállapodásban foglaltak szerint a BKV vállalja, hogy megépíti a buszok üzemeltetéséhez szükséges töltőállomásokat, és gondoskodik a járművezetők és karbantartók képzéséről is – tájékoztatott a tárcavezető.

Varga Mihály kifejtette, hogy a párizsi klímakonferencián elfogadott megállapodás egybecseng az elektromos járművek térnyerését támogató magyar kormányzati politikával. A kormány már évek óta aktívan dolgozik az elektromobilitás elterjedéséhez szükséges tervek és szabályozás kidolgozásán, hazánk az első olyan ország, amely Európában átfogó e-mobilitási koncepcióval rendelkezik. A Jedlik Ányos Tervben foglaltak megvalósítása révén Magyarország gazdasági sebezhetősége csökkenthető és a közúti közlekedés elektromos megújítása révén jelentős regionális gazdasági versenyelőnyre is szert tehetünk.

A budapesti új autóbusz-flotta mintaprojektet csak az első lépések egyikének nevezte Varga Mihály, hozzátéve: az üzembe helyezés és a működtetés során gyűjtött tapasztalatok értékelését követően az elektromos buszok még szélesebb körben, akár országos szinten is forgalomba állhatnak majd - írja a Nemzetgazdasági Minisztérium közleményében.

Autók sztrájk Pénzügyi és gazdasági válság Őszi ülésszak turizmus tech BKV Orbán Viktor autóipar Elemzői vélemények A KSH jelenti béremelés Részvénypiacok Google Inc. mezőgazdaság Karácsonyi vásárlás brókerbotrány átlagkereset Élelmiszerpiac A munka világa fogyasztóvédelem Quaestor utazás Magyar Posta Zrt. GDP-adatok Gazdák és termelők Magyar Telekom Nyrt. Mol Varga Mihály Európai Unió Fővárosi ügyek Egyesült Államok Tudomány - Kultúra ingatlanpiac infokommunikáció Fidesz-ügyek Adórendszer Magyarországon