Világgazdaság

Enyhén nőtt a profit a Graphisoft Parknál

Az előző évit meghaladó árbevétellel és nyereséggel zárta a Graphisoft Park a a 2015-ös évet. Noha a 600 ezer euróval magasabb, 3 milliós nettó nyereséget a bontások és átalakítások miatt egy egyszeri, mintegy 500 ezer eurós leírás terhelte. Az eredményeket a menedzsment – élén az alapítóval, Bojár Gáborral – elsősorban annak tudja be, hogy a kihasználtság folyamatos növelése mellett nem változtattak a Park színvonalát és profitabilitását biztosító bérleti díjakon, nem versenyeztek azoknak a jelenleg is még túlkínálattal jellemzett budapesti irodapiacon helyenként kialakult rendkívül alacsony és ezért hosszú távon fenntarthatatlan szintjével.

Az elmúlt év legfontosabb fejleményének azt tartják, hogy meghosszabbították a Park legnagyobb bérlőjével, az SAP-val kötött szerződést, ami indokolttá tette a jelenleg gyakorlatilag százszázalékos kihasználtságú épületegyüttes további bővítését.

Bojárék arra számítanak, hogy az idei árbevétel a tavalyi 9,5 millió euróssal megegyező lehet, míg a nyereség valamivel magasabb, 3,1 millió, amelyet egy további épület elbontása miatt százezer eurós leírás terhel majd. Az árbevétel és a profit növekedésére csak 2017-től, az új ingatlanfejlesztések átadása után számítanak. Az új fejlesztéseket a 2015 végén részben az Erste Banktól, részben az MNB növekedési hitelprogramjának keretében felvett, tízéves futamidejű, összesen 16,5 millió euró keretösszegű hitelből finanszírozza a cég.

Harrach Péter