Világgazdaság

Árral szembe ment a BUX

Csütörtök reggel még adott egy lökést a tőzsdéknek a Fed szerdai kamatdöntő ülése és Janet Yellen vártnál óvatosabb hangneme, a kezdeti emelkedések után azonban gyorsan lefordultak az irányadó európai indexek. A DAX jelentős, közel 2 százalékos mínuszban is járt a nap folyamán, amiben a főszerepet az exportorientált vállalatok részvényei játszották az euró erősödése nyomán.

A magyar viszonylag jól tartotta magát egész nap. A BUX végül 0,6 százalékos emelkedéssel zárt, az átlagosnál magasabb, 17,7 milliárd forintos részvénypiaci forgalom mellett. A vezető részvények közül a Mol 0,2 százalékot, az OTP 1,5 százalékot, a Richter 0,6 százalékot emelkedett, a Magyar Telekom viszont 0,5 százalékot esett.

A magyar részvények lehetnek a nagy nyertesei annak az átsúlyozásnak, amelyet a bécsi tőzsde hajt végre az egyik fontos részvényindexében, a CECE indexben. A döntéssel több milliárd forint csapódhat le az OTP-ben, a Molban és a Richterben. Az átsúlyozásra a március 18-i piaczárást követően kerül sor, az új súlyok március 21-én lépnek életbe, több, a CECE indexet követő alapban vélhetően a március 18-i zárásban állítják be az új súlyokat, így ekkor nagyobb mozgások várhatók.

EU-csúcs vona gábor Ted Cruz Matolcsy György Jobbik-ügyek menekültek