Világgazdaság

Már adnak a magyarok

Hat magyar nagybank éves eredménye látott eddig napvilágot, közülük négy pozitívan járult hozzá tőzsdén forgó anyabankjának 2015-ös teljesítményéhez.

A devizahiteles elszámolások hatásának elkönyvelése miatt 2014 fekete év volt a magyar bankok eredményességének szempontjából, tavaly viszont már mindegyik magyar nagybank javított a teljesítményén. Természetesen az OTP-nél a legnagyobb a magyar leánybank jelentősége, olyannyira, hogy a magyar érdekeltség a csoport 63 milliárd forintos profitjának csaknem a kétszeresét produkálta.

Az egyszeri hatásoktól tisztított eredmény azonban így is 10 százalékkal csökkent egy év alatt az OTP magyar tevékenységénél.
A másik öt magyar nagybank közül a K&H egy év szünet után újra nyereséggel rukkolt elő, és erőteljesnek mondható, 38,1 milliárd forintos plusszal járult hozzá belga anyacége, a KBC 2015-ös teljesítményéhez. A devizahiteles elszámolások ellenére egyedüliként 2014-ben is nyereséges UniCredit nemcsak 38,7 milliárd forintos adózott eredményével tűnt ki, de azzal is, hogy (a hitelezés mellett vélhetően értékpapír-piaci aktivitásának is köszönhetően) a második legnagyobb eszközállománnyal rendelkező magyar bankká lépett elő. Utóbbi két, stabilan profitábilis magyar nagybank közül a K&H csaknem 5 százalékát, a magyar Uni­Credit pedig több mint 7 százalékát adta teljes csoportja nyereségének.

2015 kellemes meglepetése profitszempontból a Raiffeisen volt, amely 8 milliárd forintos nyereségről adott számot. A nagybankok közül egyelőre ez az egyedüli, amely az elmúlt években devizahiteles elszámolás nélkül is veszteséget termelt, tavaly azonban már megtört nála a jég. Szerény nyeresége ellenére a Raiffeisen csaknem 7 százalékát adta 2015-ben az egyébként drasztikus szerkezetátalakításon áteső Raiffeisen Bank International profitjának.

A CIB és az Erste számára azonban ez egyelőre nem sikerült – e bankoknak nagy kihívást jelent, hogy nettó kamatbevételük tavaly 26-26 százalékkal visszaesett, amit egyetlen év alatt lehetetlenség költségcsökkentéssel vagy a nem kamat típusú bevételek növelésével kompenzálni. E bankok egyelőre kockázati költségeik jelentős csökkenésének örülhetnek, és az új hitelkihelyezések fokozásával, befektetési termékpalettájuk bővítésével próbálnak előremenekülni. A többi bankhoz hasonlóan idén segíti hatékonyságjavításukat a banki különadó több mint 50 százalékos csökkenése is.

2016 legnagyobb kihívása a magyar bankok számára az lehet, miként lesznek képesek új üzleti volumenből származó bevétellel kompenzálni megcsappant hitelállományukat és összeszűkült kamatmarzsukat, illetve hogyan minimalizálják hitelportfólió-tisztításuk költségeit.

MészárosLőrinc2 Hillary Clinton A Monetáris Tanács kamatdöntései tech Donald Tusk Orbán Viktor Terror Brüsszelben repülés menekültek Európai Unió ingatlanpiac Egészségügy - Gyógyítás Fidesz-ügyek