Világgazdaság

A jogosultak tizede licitált

Mintegy 180 ezer hektárnyi állami termőföldet értékesítettek március 31-ig, vagyis a Földet a gazdáknak program második szakaszának lezárultáig. Az első, hat hétig tartó őszi árverési forduló és a második, négyhetes tavaszi aukciós kör összesen mintegy 240 milliárd forintnyi bevételt hozott az államnak – közölte tegnap Bitay Márton Örs. A Földművelésügyi Minisztérium állami földekért felelős államtitkára hozzátette: a programban eddig mintegy 19 ezer birtoktestet vásárolt hozzávetőleg 10 ezer magánszemély. Ezzel a vásárlásra jogosult regisztrált földművesek nagyjából tizede licitált sikeresen a programban.

Bitay Márton hangsúlyozta: az értékesítési átlagár minden megyében minimum 21-22 százalékkal meghaladta az OTP Bank és a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adott megyére vonatkozó referenciaárait, de volt olyan térség is, ahol a felár 100 százalék körül volt. A földek ármegállapítása szakértői becslések alapján történt, a kikiáltási ár pedig a helyileg szokásos tíz százalékkal megnövelt értéke volt. Fontos szabály volt, hogy a kikiáltási ártól a licit során felfelé lehetett eltérni, lefelé nem, ha nem volt jelentkező egy adott földre, az az államnál maradt. Ilyen módon az őszi és a tavaszi árverési forduló közt több átfedés is akadt: az ősszel el nem kelt földeket – új területek bevonása mellett – tavasszal újra meghirdették.

Volt azonban több olyan eset is, amikor a későbbi licitáló egymaga vett részt a földárverésen, mégis magára licitálva egyre feljebb és feljebb srófolta az árakat. Ez a látszólagosan ellentmondásos stratégia azoknak érte meg, akik tarthattak attól, hogy a kiszemelt földet mások elővásárlási joggal élve elvihetik. Az elővásárlási joggal rendelkezők, például a szomszédos földeken gazdálkodók ugyanis a kialkudott árat már nem befolyásolhatták, a földet változatlan feltételek mellett vehették meg – ha erre volt pénzük és szándékuk.

Korábbi bejelentések alapján egy harmadik földárverési kör is várható még. Ennek során további szántókat értékesíthet a kormány, de halastavak és gyümölcsösök is kalapács alá kerülhetnek.

John Kasich