Világgazdaság

Amit a NASA 2030-ra, azt a SpaceX 2018-ra ígéri

Alaposan elrugaszkodott a Földtől a SpaceX repülés- és űrtechnológiai cég alapító-vezérigazgatója, aki 2018 májusára Marsra szállást ígér. A többi között a Tesla elektromos autókról ismert innovátor-üzletember személyzet nélküli űrhajója fél év alatt tenné meg az 56 millió kilométeres utat. (Ez a két bolygó közötti legrövidebb távolság, aminek megtételére 26 havonta nyílik alkalom.)

Sőt, a terepszemle után bő tíz évvel már megjelennének az első emberek a Marson, birtokukba véve a vörös bolygót. Egyelőre azonban a legfontosabb cél annak kiderítése, hogyan tud épségben leszállni egy űrhajó a Marson. Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) pár órával Elon Musk – szokásosan – Twitteren közzétett bejelentése után már reagált is a „rivális” akciójára. Illetékékesük, Dava Newman közleményében hangsúlyozta, hogy soha, senki sem járt annyira közel ahhoz, hogy embert küldjenek a Marsra, mint a NASA. Erre azonban reális esélyt nem jövőre, hanem a harmincas években látnak. Newman hozzátette, hogy nagy érdeklődéssel és közelről követik a SpaceX tervét, s bár a hivatal és a magáncég között ebben a témában nincsen üzleti kapcsolat csak együttműködési megállapodás, adatok cseréjével és technikai támogatással fogják segíteni az expedíciót.

Elon Musk az expedíció anyagi vonzatáról nem tett említést, a Washington Postnak nyilatkozó szakértők viszont utaltak arra, hogy a SpaceX-nél sorban állnak a magáncégek, hogy a visszatérés után újra használható Falcon hordozórakétájával kereskedelmi műholdjaikat Föld körüli pályára állítsa – nem kis pénzért. A szkeptikusok ugyanakkor ara emlékeztetnek, hogy az eddigi 43 Mars expedícióból mindössze 18 járt rész- vagy teljes sikerrel.  

Autók Tavaszi ülésszak - Vita Magyar Nemzeti Bank (MNB) MészárosLőrinc2 Nemzetközi konfliktusok kutatás tech makroadatok Vállalati jelentések sport Orbán Viktor Matolcsy György autóipar Elemzői vélemények Bűnügyek oktatás energetika A KSH jelenti makromutatók mezőgazdaság A munka világa hitel űrtechnológiaFővárosi ügyek GDP-adatok Magyar Telekom Nyrt. Varga Mihály Európai Unió Facebook biztosítás ingatlanpiac Adórendszer Magyarországon