Világgazdaság

CIB: stabil forint, 0,9 százalékig csökkenő alapkamat

Továbbra is jelentősek a makrogazdasági és piaci kockázatok a globális pénzügyi piacokon.

A fejlett országok jegybankjainak monetáris politikájára vonatkozó várakozások a tavalyi év végéhez viszonyítva jelentősen átalakultak. Ez a lefelé tolódó inflációs pályával együtt a Magyar Nemzeti Bank (MNB) mozgásterét is növelte. A CIB Bank elemzői azonban még az áprilisi kamatvágást követően sem várják, hogy az immár 1,05 százalékra süllyedt irányadó ráta 2016-ban 0,9 százalék alá menne. Ám a negatívhoz közelítő kamatok már kárt okozhatnak a gazdaságnak - figyelmeztetett Trippon Mariann, a CIB vezető elemzője.

A forint az MNB minden erőfeszítése, verbális intervenciói és kamatcsökkentései ellenére sem tud gyengülni, mivel az ország befektetői megítélése javult, külső sérülékenysége mérséklődött, miközben az árumérleg többlete masszív. Mindezek alapján a CIB-nél összességében nem számítanak a hazai fizetőeszköz leértékelődésére, annak euróval szembeni árfolyama az idén 310-320 forint között maradhat.

Dacára a külső kockázatoknak, a CIB nagyjából ugyanúgy ítéli meg a hazai fundamentumokat, mint az utóbbi egy évben. Eszerint a csak 2 százalék körüli mértékben bővülhet. A költségvetés hiánya pedig az idén nem haladhatja meg a GDP 2 százalékát. Azt még korai megmondani, hogy a bejelentett jövő évi költségvetési stimulusok nyomán hogyan alakul a deficit 2017-ben, mindenesetre Trippon szerint a fiskális intézkedések 2017-ben lökést adhatnak a gazdaságnak.

A CIB szerint az ország külső és belső egyensúlyi helyzete is erős maradhat,, miközben az államadósság fokozatosan süllyedhet. Folytatódik a külső leépítése is, részben a masszív árumérleg többletnek, részben a jegybanki önfinanszírozási programnak köszönhetően, emiatt az ország sérülékenysége tovább enyhülhet. Igaz, Trippon kiegyezne alacsonyabb folyó fizetési mérleg többlettel, ez ugyanis azt jelentené, hogy a gazdaság magasabb fokozatba kapcsolt.

Az -elsősorban a nemzetközi olajárak vártnál tartósabb csökkenése miatt -alacsony maradhat, az az idén a hitelintézet által korábban prognosztizálttól is elmaradhat. A fogyasztói árindex éves átlagban 0,5 százalék lehet, 2016 végén pedig 2 százalékkal haladhatja meg az előző év azonos időszakáét - vélik a CIB-nél.

tech makroadatok IMF Lázár János makromutatók Európai Unió CIB Fidesz-ügyek Mark Zuckerberg