Világgazdaság

Két év múlva informatikai robbanás

Jövőre jön az internetes rezsicsökkentés, a parlamenti választások évére pedig minden háztartás hozzáfér a széles sávú hálózathoz, valamint 2018-tól minden településen elérhető lesz az ingyenes wifiszolgáltatás.

Nagyjából két év múlva, vagyis 2018 második felétől használhatják majd a lakosok a településeken az ingyenes wifiszolgáltatást – erről tájékoztatta a Világgazdaságot a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kommunikációs főosztálya. A Digitális Jólét Program keretében most zárult le az állami és önkormányzati intézmények által biztosított nyilvános wifipontok felmérése. Deutsch Tamás miniszteri biztos vezetésével e felmérés alapján alkotják meg azt a koncepciót, melynek megvalósításával biztosítható, hogy minden településen legyen legalább egy középületben és legalább egy közterületen nyilvánosan elérhető ingyenes, széles sávú, vezeték nélküli internetszolgáltatás – tette hozzá a tárca.

A cél eléréséhez hozzájárulnak az uniós támogatással megvalósuló új generációs felhordó hálózati fejlesztések. Ezzel kapcsolatban a távközlési cégek a közelmúltban nyújtották be ajánlatukat, vagyis azt, hogy az ország mely területén fejlesztenék a széles sávú hálózatot. A pályázati kiírásnak feltétele volt, hogy a nyertes pályázóknak vállalniuk kell, hogy az adott járásban fejlesztéssel érintett minden településen ingyenesen elérhető vezeték nélküli internetszolgáltatást biztosítanak a település központi helyszínén. A wifiszolgáltatáshoz szükséges fejlesztést a projektek önerős részéből kell a nyerteseknek finanszírozniuk, támogatás erre nem számolható el. (Így tehát egyelőre nem derült ki, hogy az ezzel kapcsolatos beruházások mennyi pénzt igényelnek a cégek részéről). A pályázatok értékelése folyamatban van, várhatóan május–júniusban kötnek szerződést a nyertes pályázókkal. Ezt követően derül ki, hogy mely szolgáltatók fogják biztosítani az érintett településeken a wifiszolgáltatást. A fejlesztések 2016 második felében kezdődhetnek meg, a szolgáltatásokat várhatóan 2018 második felétől tudják igénybe venni az állampolgárok – emelte ki a minisztérium.

Az országgyűlési választások évére tehát valamennyi településen ott lesz az ingyenesen elérhető internet, és Magyarországon az uniós elvárást megelőzően két évvel, 2018-ra minden háztartás számára hozzáférhető lesz a széles sávú, legalább másodpercenként 30 Mbit sávszélességű internet. Magyarországon 883 ezer háztartásban még nem érhető el nagy sebességű internetszolgáltatás. A szükséges fejlesztések egy részét a szolgáltatók piaci alapon valósítják meg, de uniós támogatásra is pályázhattak. A 68 milliárd forintos keretösszegű vissza nem térítendő és a tízmilliárd forintos keretösszegű visszatérítendő forrásnak köszönhetően olyan fejlesztések valósulnak meg, amelyek biztosítják a jelenleg lefedetlen területeken a nagy sebességű hálózat kiépítését.

Az infrastruktúra mellett – annak jobb kihasználása érdekében – a kormányzat ígérete szerint növekszik az állam által nyújtott elektronikus közszolgáltatások száma, míg a digitális gazdaság kiszélesítésével jelentősen nő hazánk versenyképessége is. Ráadásul mire kiépül az infrastruktúra, beérik az az adórendszer, amely szerint 2017-től csökken az internet áfája. Így tehát 2018-ra minden összeáll ahhoz, hogy minél többen minél jobb minőségben és – az egyfajta újabb rezsicsökkentésnek köszönhetően – olcsóbban használhassák az internetet.

Offshore-botrány Tállai András Ted Cruz Tesco