Világgazdaság

Kihívást jelent a kamatkörnyezet

Lassul a világgazdaság, ez a portfóliómenedzserek számára is komoly kihívást jelent – hangzott el az Aegon Magyarország Befektetési Alapkezelő sajtóbeszélgetésén. A részvénypiacok tavaly enyhe mínuszba kerültek, és a kötvénypiacok szintén lassú növekedést áraznak – mondta Duronelly Péter, a cég portfóliómenedzsere. Ezek a tendenciák nem azt sugallják, hogy kamatemelésre lenne szükség. A globális alacsony, emiatt a kamatok a világon mindenütt alacsonyak maradhatnak – mutatott rá a szakember.

Világszerte tetten érhetők a lassulás jelei, az Egyesült Államokban a GDP-növekedéssel kapcsolatos várakozások visszaestek, az ipari termelési adatok sem biztatóak, a feldolgozóipari megrendelések volumene is csökken. Duronelly szerint ezek a tényezők a profitvárakozásokat lefelé módosíthatják, ami nem kedvez a részvénypiacoknak.

A kötvénypiacokon sem egyszerű a helyzet – derült ki Szűcs Zoltán kötvényportfólió-menedzser szavaiból. Az alacsony kamatkörnyezetben nehéz kiemelkedő hozamokat elérni, és az sem segít az alapkezelőknek, hogy a lakossági állampapírokra magas kamatot fizetnek, ez elszívja a megtakarításokat. Az Aegonnak két abszolút hozamú kötvényekre épülő befektetési alapja van, a MoneyMaxx és egy közép-európai vállalati kötvényalap, amelyet most kereszteltek át BondMaxx névre. Ezekkel próbálnak alternatívát kínálni a befektetőknek az állampapírokkal szemben. Szintén sikeres a társaság harmadik abszolút hozamú alapja, a most tízéves Alfa.

A hazai piacról az Aeon szakembereinek az a véleménye, hogy az idén 2,6-2,7 százalékkal bővülhet a gazdság mérsékelt infláció mellett. A forint árfolyama 310-315 között stabilizálódhat az euróval szemben.

A részvények közül az OTP tőkearányos megtérülése az egyik legmagasabb a térségben, de vannak nála jobban árazott papírok is. A hazai nagypapírok közül a Magyar Telekom az, amelyiknél az egy részvényre jutó nyereség jelentősen növekedhet még.

Autók Volner János autóipar A KSH jelenti hitel Költségvetés 2016