Világgazdaság

Mi sem úsznánk meg a Brexitet

A következő másfél évben 0,7 százalékkal lassulna a régiónk növekedése, ha a britek kilépnének az EU-ból.

Londoni pénzügyi elemzők szerint a közép-európai EU-gazdaságokra elsősorban az euróövezet közvetítésével hatna a Brexit, vagyis ha Nagy-Britannia az EU-tagságról júniusra kiírt népszavazás eredményeként távozna az Európai Unióból.

A Morgan Stanley pénzügyi szolgáltató csoport ma ismertetett átfogó tanulmánya hangsúlyozza ugyanakkor azt is, hogy a térségen belül a magyar gazdaság külső sérülékenysége csökkent a legnagyobb mértékben a 2008-as globális pénzügyi válság óta.

A ház modellszámításai szerint ha a június 23-i népszavazáson a britek többsége a kilépésre voksol, az már az idén 0,3 százalékponttal, jövőre 0,4-0,5 százalékponttal lassítaná az euróövezet éves növekedési ütemét az alapeseti előrejelzésekhez képest. Ennek átszűrődő hatásai a Morgan Stanley londoni elemzői szerint 2017 végéig halmozottan számítva 0,7 százalékponttal lassabb növekedést eredményeznének a közép-európai EU-térség egészében.

Magyar Nemzeti Bank (MNB) Brexit Hillary Clinton Donald Trump Adidas tech TV2 makroadatok sport Nagy-Britannia Orbán Viktor Matolcsy György Költségvetés 2017 makromutatók Google Inc. Mol menekültek Európai Unió Pick