Világgazdaság

Mik a világ legértékesebb futballklubjai? Kiderült!

A KPMG úgy számol: a világ két legértékesebb futballklubja egyaránt 2,9 milliárd eurót ér.

A Manchester United és a Real Madrid a világ két legértékesebb futballklubja - derül ki a KPMG összesítéséből. A két klub értékét egyaránt 2,9 milliárd euróra becslik. A dobogóra rajtuk kívül a Barcelona került fel, az ő értéküket 2,8 milliárd euróra becslik.

A KPMG összesen 32 elitklubot vizsgált meg - ezek összértékének harmadát az első három adja. Az első négy helyezett pedig (a negyedik a Bayern München lett) együttvéve értékesebb, mint az utánuk következő nyolc együtt. A nyilvánosan hozzáférhető pénzügyi adatok szerint a megvizsgált 32 klub összértéke 26,3 milliárd euró. A 32-be a tartós nemzetközi jelenlét alapján válogatták be a klubokat, így például a friss angol bajnok Leicester City nem került fel a listára.

A listán nagy az angol túlsúly: a négy legerősebbet sorrendben az Arsenal, a Manchester City, a Chelsea és a Liverpool követi. Az első tízbe rajtuk kívül a Juventus és a Paris-Saint Germain fért be.

Hiába tehát a nagy spanyol fölény az európai kupákban, a nemzeti bajnokságok közül üzleti szempontból a Premier League emelkedik ki - állapítja meg az elemzés. Az angol foci egyre nagyobb bevételt ígér, ráadásul a spanyol bajnoksággal ellentétben nem csak az élcsapatok, hanem a középmezőny is nagy üzletet jelent. Nem véletlen, hogy a Swansea, a Crystal Palace, az Everton, a bajnokságot óriási meglepetésre megnyerő Leicester, vagy épp a bajnokságból most utolsó helyezettként kiesett Aston Villa is vonzza a befektetőket.

A spanyolok ez ellen próbálnának tenni, és magukhoz csábítani a tőkét. Az ottani bajnokságban ettől az évtől új pénzügyi szabályozás van, a televíziós jogok kollektív árusításától a kisebb csapatok megsegítését várják. Adolfo Bara, a spanyol bajnokság marketingfőnöke úgy véli: azzal, hogy gazdaságilag stabillá tették a középmezőnybeli klubjaikat, nagy lehetőségeket kínálnak, hiszen ezek a csapatok még mindig olcsóak.

Tavaszi ülésszak - Vita Nemzetközi konfliktusok sztrájk infrastruktúra-fejlesztés Lakossági energia és üzemanyagárak kutatás Simicska Lajos közbeszerzések tech makroadatok BKV Vállalati jelentések sport Tőzsdei elemzések Bűnügyek oktatás A KSH jelenti Reklám és Média sportSport makromutatók Útdíj mezőgazdaság Uber brókerbotrány A munka világa Költségvetés 2016 Befektetési lehetőségek biztosítás ingatlanpiac Adórendszer Magyarországon