Világgazdaság

Nincs miért aggódniuk az angliai magyaroknak

Évekig eltart az Egyesült Királyság kilépése az EU-ból, így azok, akik kinn dolgoznak, még jó ideig nem érzik meg a Brexitet. Az is lehet, hogy még utána sem változik semmi.

A Brexitet eldöntő brit népszavazás után nem kell attól tartaniuk az Egyesült Királyságban dolgozó magyaroknak, hogy a következő egy-két évben olyan kedvezőtlen szabályozás születik, amely miatt esetleg nem vállalhatnak munkát, vagy el kell hagyniuk a szigetországot. Az Egyesült Királyság kilépése az Európai Unióból legalább kétéves folyamat lesz, amit az unió alapszerződése rögzít, így legkorábban 2018 második felében lehet az ország az unión kívül. Ennyi idő még kevés is lehet arra, hogy minden területen újraszabják az unió és az Egyesült Királyság kapcsolatát.

Az egyik ilyen megkerülhetetlen kérdés a munkavállalásra és tartózkodásra vonatkozó szabályozás lesz, és csak találgatni lehet, hogy a kiválás után milyen helyzetbe kerülnek a kelet-európai munkavállalók. Jó eséllyel lesznek az uniós állampolgárok munkavállalását nehezítő változások, de nehéz megjósolni, kiket és hogyan fognak érinteni. Óvatosságra int, hogy a Brexit-kampány egyik fő üzenete éppen az Egyesült Királyságba áramló uniós, főleg kelet-európai állampolgárok munkavállalása volt: a kilépéspárti erők vagy azzal érveltek, hogy a külföldi munkavállalók elveszik a munkát a britektől, vagy azzal, hogy nem dolgoznak, és a segélyeket veszik el.
Egyesek szerint azoknak a britek kilépése után sincs miért aggódniuk, akik már most ott dolgoznak.

Tanay Marcell, a munkavállalók külföldre közvetítésével foglalkozó EUwork Kft. ügyvezetője szerint azt, aki kinn van, nem érinti majd a Brexit, a kilépés után továbbra is ott dolgozhat és élhet majd. Ha valaki nagyon biztosra akar menni, kérelmezheti a brit állampolgárságot is. A brit törvények engedélyezik a kettős állampolgárságot, így a magyartól sem kell megválni, ha britnek állna. Az állampolgárságot az uniós állampolgárokra érvényes szabályok szerint azok kérhetik, akik már öt éve – vagy brit házastárssal három éve – huzamosan az Egyesült Királyságban tartózkodnak, és ezenfelül még egy évet eltöltenek állandó tartózkodási engedélyt igazoló kártyával.

Az ügyvezető szerint a kilépési tárgyalások végéig azoknak sincs miért aggódniuk a népszavazási eredmény miatt, akik most tervezik az angliai munkavállalást, de azt tanácsolja, még idén menjenek. Mivel Magyarországgal ellentétben az Egyesült Királyságban nem szokás a visszamenőleges törvényhozás, azt, aki idén munkát vállal, nagy valószínűséggel ugyanúgy fogják kezelni, mint aki már most is ott él és dolgozik.

A kilépés után viszont a legrosszabb esetben az unióból érkező munkavállalókra ugyanazokat a bevándorlást fékező szabályokat vezethetik be, mint amelyeket jelenleg a harmadik országbeli, nem EU-s állampolgárokra alkalmaznak – mondta Tanay. Akkor már lehet, hogy csak munkavállalási vízummal és munkavállalási engedéllyel dolgozhatunk Angliában. Ez azt jelentené, hogy csak konkrét álláslehetőséggel kaphatnánk munkavállalási vízumot, magyarán elesnénk attól a lehetőségtől, hogy ajánlat nélkül, próbaképpen kimenjünk pár hónapra dolgozni. Persze még arra is van esély, hogy az EU-val kötött megállapodás meghagyja a munkaerő és az áruk szabad áramlásának valamilyen formáját és a társadalombiztosítási együttműködést, így továbbra sem lesz komoly akadálya az ottani munkavállalásnak.

 

Hány magyar van az Egyesült Királyságban?

Az elmúlt években az Egyesült Királyság a munkát és jobb életet kereső magyar kivándorlók fő célországa volt. Arról, hogy hány magyar dolgozik ott, nagyon különböző becslések vannak. A közbeszéd manapság Londont a második legnépesebb magyar városként emlegeti, és egyes – nem alátámasztott – vélekedések szerint az Egyesült Királyságban több mint 300 ezer magyar is dolgozhat. A Nemzetgazdasági Minisztérium a nagykövetségek adatai alapján 2014-ben 300 ezer Nagy-Britanniában dolgozó magyarral számolt.

A Központi Statisztikai Hivatal viszont rendre jóval alacsonyabb számokat hoz ki: a KSH Népességtudományi Intézetének egy éve megjelent 2015-ös Demográfiai portréja 74 495 Egyesült Királyságban tartózkodó magyarról számolt be 2014 elejére vonatkozóan. Ugyanebben a kiadványban 146 ezerre tették azoknak a magyaroknak a számát, akik 2004-től 2014 márciusáig adó- és társadalombiztosítási számot kaptak. Ez nem mond ellent annak a vélekedésnek, hogy a Nagy-Britanniában dolgozó magyarok száma a 100 ezret sem haladja meg, hiszen nem mindenki tartózkodik huzamosan a szigetországban, aki azonosítót kapott.

A Központi Statisztikai Hivatal viszont rendre jóval alacsonyabb számokat hoz ki: a KSH Népességtudományi Intézetének egy éve megjelent 2015-ös Demográfiai portréja 74 495 Egyesült Királyságban tartózkodó magyarról számolt be 2014 elejére vonatkozóan. Ugyanebben a kiadványban 146 ezerre tették azoknak a magyaroknak a számát, akik 2004-től 2014 márciusáig adó- és társadalombiztosítási számot kaptak. Ez nem mond ellent annak a vélekedésnek, hogy a Nagy-Britanniában dolgozó magyarok száma a 100 ezret sem haladja meg, hiszen nem mindenki tartózkodik huzamosan a szigetországban, aki azonosítót kapott. -->

EU-csúcs Lakossági energia és üzemanyagárak turizmus rexit sport Nyugdíjkérdés Magyarországon angliai magyarSport szerencsejáték forintárfolyam Elemzői vélemények Népszavazás gyógyszeripar A KSH jelenti repülés Reklám és Média Európai Unió Fővárosi ügyek EU aloldal biztosítás Egészségügy - Gyógyítás Adórendszer Magyarországon