Világgazdaság

Eljárást indított az MNB egy befektetői szövetkezet ellen

Az Első Magyar Befektetői Szövetkeze több befektetőjének is azzal tagadta meg a visszafizetést, hogy a ciprusi székhelyű IronFX Global Ltd.-nek likviditási gondjai vannak, az MNB szerint azonban ez nem bizonyított.

Az MNB azonnali hatállyal megtiltotta az Első Magyar Befektetői Szövetkezetnek, hogy jogosulatlanul bármely, a jegybank engedélyéhez vagy bejelentéshez kötött tevékenységet végezzen.

Az MNB piacfelügyeleti eljárást folytat a budapesti székhelyű Első Magyar Befektetői Szövetkezet tevékenységének áttekintésére.

A piacfelügyeleti eljárás azt kívánja megállapítani, hogy a szövetkezet végez-e, vagy végzett-e üzletszerűen az MNB engedélye vagy bejelentés nélkül a hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló törvény szerinti pénzügyi szolgáltatási tevékenységet, illetve kiegészítő szolgáltatást.

A jegybank azt is vizsgálja, hogy a szövetkezet végez-e, vagy végzett-e az MNB engedélye vagy bejelentés nélkül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló törvény szerinti befektetési szolgáltatási tevékenységet, illetve kiegészítő szolgáltatást.

A szövetkezet a banki hozamoknál lényegesen magasabb hozamlehetőséget ígérve hozam- és tőkegarantált vagyonkezelési szerződéseket kötött a befektetni kívánó tagokkal. Az eljárás eddigi bizonyítékai alapján megállapítható, hogy a szövetkezet több befektetőjének is arra hivatkozással tagadta meg a visszafizetést, hogy kizárólagos pénzügyi szolgáltatójának, a ciprusi székhelyű IronFX Global Ltd.-nek likviditási gondjai vannak - közölte az MNB. A szövetkezet állításait egy, az MNB által az IronFX Global Ltd. ügyében kiadott sajtóközleménnyel próbálta alátámasztani. Jelenleg nem bizonyított, hogy a szövetkezet a befektetőinek pénzét ténylegesen a likviditási gondokkal küzdő ciprusi szolgáltatónál tartotta, ezért a jegybank a piacfelügyeleti eljárásában a szövetkezet és az IronFX Global Ltd. közötti kapcsolatot is vizsgálja.

Az Első Magyar Befektetői Szövetkezet nem szerepel a jegybank vonatkozó nyilvántartásaiban, így jegybanki engedélyhez, bejelentéshez kötött tevékenység végzésére nem jogosult. A jegybank ezért ma közzétett végzésében azonnali hatállyal megtiltotta, hogy az Első Magyar Befektetői Szövetkezet engedély nélkül vagy bejelentés hiányában bármely, az MNB engedélyéhez vagy bejelentéshez kötött tevékenységet végezzen.

tech makroadatok Waberer's Holding Zrt. Orbán Viktor energetika makromutatók Wizz Air Janet Yellen Federal Reserve - Fed menekültek