Világgazdaság

Fogadókésszé teszik az ATM-eket

Egyre több ATM-et tesznek a bankok készpénz befizetésére is alkalmassá, noha még mindig nagy a hitelintézeteket elkerülők aránya, és a párnacihában tartott összeg is növekszik.

Sokan érzik úgy, hogy sokat kell utazniuk, mire találnak egy bankkártyás készpénzbefizetésre alkalmas automatát (ATM). Pedig ATM-ből viszonylag sok van, a Magyar Nemzeti Bank június elején közel 4900-at tartott nyilván, ezek közül azonban csak kevésnél lehet pénzt befizetni. „Új ATM-eket mindig az ügyféligények folyamatos figyelése alapján telepítünk” – közölték a Világgazdaság érdeklődésére az UniCreditnél.

A bankok szerint a klienseiket most főleg az foglalkoztatja, hol találnak olyan automatát, amely nemcsak készpénz kiadására alkalmas, hanem annak a befogadására is, bár a tapasztalatok szerint az emberek túlnyomó többsége nem szereti az automatás, borítékos befizetést. Ha már mindenképpen fel kell töltenie a számláját, akkor azt inkább bankfiókban teszi, ahol az összeget ügyintéző veszi át tőle. Ennek ellenére a bankok között most a befizetésre is alkalmas ATM-ek telepítése vagy az erre nem képes meglévők átalakítása a sláger. A nagybankok közül az OTP, az Erste és a K&H Bank is jelentős összegeket költ arra, hogy ügyfeleik – bankkártyájuk segítségével – a bankfiókok nyitvatartási idejétől függetlenül, gyorsan és egyszerűen fizethessék be a pénzüket a bankszámlájukra. A befizetéshez nem szükséges semmilyen nyomtatványt kitölteni, az összeg pedig azonnal rendelkezésre áll a folyószámlán – ecsetelték az előnyöket az Ersténél.

Egy-egy ATM cseréjének a költsége a választott technikai megoldástól függ, a legmodernebb (és egyben legköltségesebb) berendezések készpénz-visszaforgatós megoldást alkalmaznak, ahol azonnal jóváírják a befizetett pénzösszeget a számlán – tájékoztatták lapunkat a Takarékbanknál. A takarékok országszerte meglévő 915 ATM-jének most kevesebb mint egytizede, 87 darab alkalmas borítékos befizetésre. Az OTP rendelkezik idehaza legtöbb, közel kétezer ATM-mel, ezek közül 2016 végén várhatóan csupán ötven felel majd meg az új igényeknek, de 2017 végére is mindössze kétszáz.

Jobb lesz az arány az év végére az Ersténél, ahol ötven új automata csatasorba állításával az év végére már 60 befizetésre is alkalmas ATM lesz az akkor 450 darabból álló állományban. Az UniCredit 180 ATM-jéből már most is alkalmas 79 készpénzbefizetésre; ez a bank volt egyébként, amelyik meghonosította ezt a szolgáltatást Magyarországon 2010-ben. A K&H-nak 77 ilyen automatája van a 459-ből. Ők most azért kívánják növelni ezt az arányt, mert a szolgáltatás indulása óta az ATM-eken végrehajtott befizetések összértéke meghaladta a 100 milliárd forintot.

Kérdés azonban, hogy érdemes-e a bankoknak pénzt ölniük az ATM-ek átalakításába, illetve létesítésébe, hiszen a lakosságnál lévő készpénzállomány évek óta növekszik, a háztartások egyre nagyobb összegeket tartanak bank helyett a párnacihában. Az utóbbi évek törekvései ellenére még mindig jelentős, nagyjából 30 százalék azon magánszemélyek aránya, akiknek nincs bankszámlájuk. Azt sem tudni, hogy ezen a trenden az alapszámlára vonatkozó uniós irányelv adaptálása változtathat-e.

A Mastercard is a PayPalban

A Mastercard is bekerül a PayPal választható fizetési opciói közé, továbbá a PayPal Braintreehez csatlakozó kereskedők számára elérhetővé válik a Masterpass, megnövelve a PayPal jelenlétét a fizikai környezetben, azaz boltokban történő fizetéseknél. A változás egyaránt előnyös lesz a Mastercard kártyával rendelkezők, a pénzintézetek, valamint a PayPal-felhasználók számára – állítják a két cégnél. A megállapodásnak köszönhetően a vásárlók és a kisvállalkozások azonnal átutalhatják a PayPal-számlájukon levő pénzüket egy Mastercard betéti kártyára. A PayPal a forgalom függvényében különböző pénzügyi ösztönzőkben részesül, továbbá a megállapodás értelmében mostantól nem kell fizetnie a digitális tárca működtetéséért.

készpénzbefizetés atm