Világgazdaság

Szomorú európai hétfő

Hétfőn eséssel indult a kereskedés Nyugat-Európában, a rossz hangulat a nap végéig kitartott, így a magyar piac zárásának időpontjában 1,3 és 2,2 százalék közötti mínuszban álltak a főbb európai részvényindexek. Ez egyrészt annak tudható be, hogy pénteken az amerikai tőzsdei esés nagy része már akkor következett be, amikor az európai tőzsdék már bezártak, így gyakorlatilag azt „pótolta be” hétfőn az euró­pai piac.

A hazai felülteljesítő volt a nap folyamán, így végül átlagos részvénypiaci forgalom mellett 0,98 százalékos mínuszban zárta a kereskedést a BUX. A blue chipek közül mind a négynek esett az árfolyama, így a Magyar Telekom 0,67 százalékot, a Richter 0,88 százalékot, az OTP 0,92 százalékot, a Mol pedig 1,33 százalékot veszített az értékéből.

Hétfőn nem volt komolyabb mozgás a devizapiacon, a forint változatlanul 310 körül ingadozott az euróval szemben. Végül a magyar piac zárásakor 309,4 közelében járt a kurzus. A dollárral szemben viszont 0,03 százalékot, míg a svájci frankkal szemben 0,21 százalékot gyengült a magyar fizetőeszköz, így egy dollárért 275,7, míg egy svájci frankért 283 forintot kértek a bankközi devizapiacon késő délután.

Közgép Deutsche Bank tech Orbán Viktor Matolcsy György BKK A munka világa hitel Tarlós István fiat Európai Unió Easyjet Angela Merkel