Világgazdaság

Szelfizne a szavazóhelyiségben? Nem jó ötlet

A szavazólapok lefényképezése vagy a szavazókörből való kivitele jogsértő a Nemzeti Választási Bizottság által még a 2014-es országgyűlési választás előtt elfogadott, a választási szerveknek kiadott, nem kötelező érvényű iránymutatása szerint.

A testület jogértelmezési álláspontját azzal indokolta, hogy a szavazólap okirat, amelynek rendeltetése a választópolgárok akaratának megjelenítése és a választás eredményének megállapítása.

Az NVB szerint ebből következik, hogy sérti a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás elvét, valamint a választás titkosságát és a választásban való önkéntes részvételt, ha a választópolgár a szavazólapot sajátjaként kezeli, a szavazóhelyiségből kiviszi vagy a borítékba helyezés előtt felvételt készít róla. Ez azt jelenti, hogy a választópolgár így szelfit sem készíthet magáról a szavazófülkében.

Az NVB 2014-es iránymutatásában felhívta a figyelmet arra, hogy a szavazás titkosságához hozzátartozik a szavazólap tartalmának titkossága is.

A Kétfarkú Kutya Párt elkészített egy alkalmazást, amellyel mindenki bejelölheti, hogy melyik helyen szavazott, az NVB szerint ez sem szabályos. Az appot ettől függetlenül elindították és használják, mondván, ha nem visszafejthető, hogy ki hogyan voksolt, mindenkinek saját joga eldönteni, nyilvánosságra hozza, hogy elment-e a szavazásra.

vona gábor