Világgazdaság

Sokat hoznak hazánknak a sztárok

Megéri Magyarországnak támogatnia a filmgyártást, hisz a 25 százalékos adó-visszatérítési támogatás mellett a nálunk forgatott filmes produkciók 31 százalékos bevételt termelnek az államháztartás számára, vagyis ezer forint adó-visszatérítésre 1248 forint adóbevétel jut – emelte ki Vajna András (Andy Vajna) filmügyi kormánybiztos a Magyar Nemzeti Filmalap tegnapi tájékoztatóján. Mindez abból az elemzésből derült ki, amelyet az OrienTax adótanácsadó cég és a Candole Partners tanácsadó cég készített a filmalap megbízásából. A magyarországi filmgyártásban idén várhatóan rekordösszegű, százmilliárd forint feletti forgalom várható, míg a filmalap indulásakor ez 20-30 milliárd forint volt – mondta Vajna.

Magyarországnak tehát pénzügyi szempontból is megéri idecsábítani a hollywoodi produkciókat, ráadásul a sztárok jelenléte olyan reklám, amely nem mérhető pénzben – tette hozzá. Több – reklámértékkel is bíró – sztár fordult meg Magyarország az elmúlt években, például Brad Pitt vagy Harrison Ford.

„Ahogyan a többi piacon, így a filmgyártás területén is verseny folyik. A magyarországihoz hasonló bérszínvonalú kelet-közép-európai országok és Írország közül jelenleg Magyarország a legversenyképesebb a külföldi produkciók forgatási helyszínének kiválasztásakor” – mondta az említett tanulmányra hivatkozva Radnai Károly, az OrienTax szakértője. Az elemzésben 11 ország filmiparát hasonlították össze, és arra jutottak, hogy Magyarország, Írország és Csehország került a filmipari versenyképességi élbolyba. Magyarország jelentős versenyelőnnyel rendelkezik a támogatások mértékében és hatékonyságában, valamint a filmipari infrastruktúra fejlettségében, az ár- és bérszínvonal alapján viszont hazánk a középmezőnyben szerepel, a fő rivális Csehországnál némileg versenyképesebb. Magyarországhoz hasonlóan több országban létezik filmtámogatási rendszer, de nálunk európai szinten kiemelkedően magas az állam GDP-arányos filmipari hozzájárulása.

Magyarországon a filmes szakmában gyakorlatilag nincsen elvándorlás – ezt már Havas Ágnes, a filmalap vezérigazgatója emelte ki, aki emlékeztetett arra, hogy tavaly képzési programot indítottak. Ennek során több filmes hiányszakma képzését támogatták. A filmalap a jövőben egy saját iskola elindítását is tervezi – emelte ki Vajna.

Diákhitel Zrt. influenza Jean-Claude Juncker Microsoft Magyar Telekom Nyrt. Európai Unió